Inden for de kommende tre år kan du blive mødt af en robot, når du skal på hospitalet. I hvert fald hvis du bor i Odense, Køge og Aabenraa.
Forskningsprojektet HospiBot på Syddansk Universitet skal over de næste tre år udvikle robotter. De skal på sigt erstatte noget af arbejdet, som sygeplejersker bruger unødigt tid på i dag.
Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.
»Det kunne også være opgaver som at tage imod patienter og vise dem hen til det rigtige sted på hospitalet,« fortæller Oskar Palinko, der er lektor i robotteknologi på Syddansk Universitet og koordinator af HospiBot-projektet.
Vrede og frustration hos demente
Foreningen for personer med demens, Alzheimerforeningen, er umiddelbart positivt stemt overfor projektet.
Det kræver dog, at robotterne fungerer ordentligt og er under opsyn af sundhedspersonalet.
»Nogle personer med demens kan reagere med vrede eller frustration, hvis en robot ikke svarer eller ikke fungerer ordentligt«, siger Else Hansen, der er demensfaglig funktionschef i Alzheimerforeningen.
Projektets største udfordring vil blive robotternes interaktion med mennesker, anerkender koordinator Oskar Palinko.
»Opgaven ligger i at udvikle robotterne, så de får det der human touch,« siger han.
Bedre end fortravlet menneske
Alzheimerforeningen understreger desuden, at robotterne ikke er en erstatning for rigtige mennesker. Robotterne kan dog supplere personalet, så de får mere tid.
»Det er nogle gange bedre at møde en robot i stedet for et fortravlet menneske, der skal skynde sig,« siger Else Hansen.
Projektet samarbejder med i alt otte partnere, der har fået en bevilling på 12,5 millioner kroner. Det vil løbe fra september 2023 til august 2026.