Forestil dig, at din arbejdsgiver fyrer dig, at du sjældent kan lave aftaler med andre mennesker, og at du ikke kan være den mor, du ønsker at være for dit barn. Så har du opskriften på 49-årige Louise Møgelvangs liv - et liv med migræne.

»Jeg har virkelig ofte tænkt, at jeg føler, jeg overlever frem for at leve,« siger Louise Møgelvang.

Hun er en af de omkring 640.000 danskere, der ifølge Sundhedsstyrelsen døjer med migræne. Men hun er også blandt dem, der er hårdest ramt.

Op til 15-16 dage om måneden kan hun rammes af en dunkende, invaliderende smerte.

Når det er værst, kan hun ikke andet end at ligge i sin seng for nedrullede gardiner og ro omkring sig. Det kan gøre det svært at passe et arbejde. For nylig er hun derfor blevet fyret som lægesekretær. For mange sygedage, lød meldingen.

Men måske er der håb for Louise Møgelvang og andre migrænepatienter.

Et nyt lægemiddel, der er godkendt både i USA og Europa, er snart tilgængeligt på danske hospitaler.

Eksperter karakteriser Aimovig som 'revolutionerende' og 'en forskningsmæssig milepæl' inden for migrænemedicin.

»For omkring halvdelen af patienterne er det muligt at halvere antallet af dage med migræne, mens omkring 10-15 pct. går helt fri. Det tyder på at være en revolution inden for forebyggelse,« siger speciallæge og leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine Jakob Møller Hansen.

Det færre antal dage med migræne er dog ikke det eneste opsigtsvækkende aspekt.

Indtil nu er migrænepatienter blevet behandlet med præparater udviklet til andre formål, som f.eks. botox, blodtryks-, antidepressiv- eller epilepsimedicin.

Men nu er det altså for første gang lykkedes forskerne at udvikle et lægemiddel specifikt målrettet migræne, så patienterne får færre bivirkninger og oplever større effekt, dvs. færre dage med migræne på en måned.

»Der er f.eks. noget epilepsimedicin, der gør dig svimmel og giver hukommelsesbesvær, og nogle gange virker det slet ikke,« siger lægen.

Louise Møgelvang, hvis migræne er hormonelt betinget, har i årenes løb prøvet mange former for behandlinger.

For tre måneder siden skiftede hun til antidepressiv medicin, som hun får i børne-dosis.

Ikke fordi hun er deprimeret, men fordi det har vist sig at have effekt på migræne.

Medicinen har hjulpet, så hun nu har færre dage med migræne, men hun føler sig stadig begrænset:

»Det er en forfærdelig følelse ikke at have kræfter til at involvere sig i andre mennesker. De sidste mange år har jeg ikke orket andet end at klare mit job og min søn,« siger Louise Møgelvang, der er fraskilt og har en søn på 12 år.

Den 49-årige kvinde håber derfor på, at den nye medicin, Aimovig, der i første omgang tilbydes de hårdest ramte patienter, bliver tilgængelig for hende:

»Når der er et nyt præparat på vej, så er der pludselig håb, og det bliver nemmere at kæmpe videre,« siger hun.