Det meste af året er René Andersens storladne hobby gemt af vejen i et skur på to gange tre meter i baghaven.

Men hvert år inden december tømmer elektrikeren skuret for 66.000 lysdioder og et væld af lysskulpturer for at transformere både hus og have til et enormt og velkoordineret lysshow.

Hvert år bliver det større og vildere, og i år har René Andersen udvidet konceptet, så folk ikke alene kan høre julesange til lysshowet fra deres bilradio, men også selv kan være med til at bestemme musikken. Det kan de hver aften fra klokken 20.00, og sangene med flest stemmer rykker frem på spillelisten på den ultralokale FM-kanal på 88,3 MHz.

Desuden er der – selvfølgelig – kommet mere lys.

»Lysmæssigt er det nok ganget op med et pænt syvtal. Der skulle jo ske lidt, så det var, hvad der stod på menuen,« siger René Andersen.

Siden 2008 har elektrikerens »arbejdsskade«, som han kalder det, fået mennesker i hobetal til at sætte sig ind i deres bil og køre mod René Andersens adresse i Beldringe for at se det vilde lysshow og lytte til musikken på bilradioen. Sidste år var det mere populært end nogensinde før.

»Der var mange herude, men de havde så heller ikke andet at tage sig til,« siger René Andersen med et grin.

Men det ellers positive fremmøde viste sig ikke at være helt uproblematisk.

Hvert år udbygger og udvikler René Andersen julelysshowet. Men der er snart ikke plads mere, og i år har han måttet lade lys blive i skuret i baghaven. Foto: Privatfoto
Hvert år udbygger og udvikler René Andersen julelysshowet. Men der er snart ikke plads mere, og i år har han måttet lade lys blive i skuret i baghaven. Foto: Privatfoto
Vis mere

»Der var så mange herude, at de måtte sidde i kø, og folk begyndte at stå og brokke sig. Nogle kom op og skændes, fordi de gerne ville hen at se, men ikke kunne komme til det, fordi andre ikke ville flytte sig.«

I sig selv går det ikke den juleglade elektriker på, at nogle af de mange besøgende på den måde lader juleånden blive derhjemme, men han ville da håbe, at folk havde lidt mere tålmodighed eller kørte og kom igen på et andet tidspunkt.

Til gengæld er han nået til et punkt, hvor han har svært ved at se, hvordan lysshowet omkring huset skal blive ved med at forny sig.

»Der er ikke plads til at udvikle mere, den er løbet tør. Jeg har endda noget liggende på mine hylder, som har jeg måttet pille ned igen, for det kunne ikke være der,« siger René Andersen.

Derfor er han heller ikke afvisende for at sælge det hele, hvis der en dag kommer en interesseret køber forbi.

»Så længe, at der ikke er en, der kommer med et godt tilbud om at ville købe hele molevitten, kører jeg videre. Det er ikke en billig fornøjelse, må jeg sige.«

Selvom nørderiet med lysopsætningen er René Andersensens store hobby, mener han godt, han ville kunne slippe det. Helbredet er ikke, hvad det har været, og det kræver trods alt sin kravlenisse at forsyne en hel have og et helt hus med blinkende julestemning.

»Så finder man jo på noget nyt. Jeg er jo ved at komme op i årene.«

I 2008, hvor René Andersen for alvor begyndte at give den gas med julelyset, havde han langt mere pynt end de fleste andre. Alligevel er det vand i forhold til det, han har i dag, hvor et nøje tilrettelagt lysshow lyser i takt til en række julesange. Foto: Privatfoto
I 2008, hvor René Andersen for alvor begyndte at give den gas med julelyset, havde han langt mere pynt end de fleste andre. Alligevel er det vand i forhold til det, han har i dag, hvor et nøje tilrettelagt lysshow lyser i takt til en række julesange. Foto: Privatfoto
Vis mere

I stedet tænker han, at han blandt andet kan bruge tid på lysopsætning til Frøbjerg Festspil, hvor temperaturerne er lidt rarere at arbejde i.

»Det er en kortere periode og måske lidt mere sjovt,« siger han.

I øvrigt har mange ting ændret sig, siden han begyndte at plastre forhaven til med lys. I dag kalder han det for et »Plug & Play-system,« der let kan sættes op på et par dage. Sådan var det langtfra i de første år.

»I starten var det 100 procent hjemmelavet, og jeg købte alle mulige små pærer og dimser. Det er blev solgt videre. Så lavede jeg noget nyt, og det er også solgt videre,« siger René Andersen.

Indtil den dag kommer, hvor lysshowet bliver solgt for alvor, er han glad for at kunne sætte lys til julestemningen et sted, hvor der ellers er ganske mørkt i de kolde måneder.

»Vi har god julestemning, men der er ikke så mange andre, der pynter op herude. Det er jo kun småting i forhold til, hvad vi har,« siger René Andersen med et grin.