Siden fremdriftsreformen fra 2014 er der sket et stigende frafald på universiteterne, viser notat.

København. Det er ikke muligt at pege på en enkelt årsag til, at flere studerende falder fra på universiteterne.

Det mener Hanne Leth Andersen, der er er rektor på Roskilde Universitet og formand for uddannelsesudvalget i Danske Universiteter.

I 2014 droppede 29 procent af de studerende ud. Til sammenligning var tallet sidste år steget til mere end 35 procent, viser et notat fra Uddannelses- og Forskningsministeriet ifølge Information.

Det var i 2014, at fremdriftsreformen blev indført. Den skulle få de studerende hurtigere igennem deres uddannelser.

Men selv om at reformen har en del af skylden for det høje frafald, er det ikke hele forklaringen, mener Hanne Leth Andersen.

- Jeg tænker, at fremdriftsreformen og uddannelsesloftet er medvirkende faktorer. Fremdriftsreformen er blevet massebetegnelsen for de mange tiltag, vi har oplevet gennem de sidste fem til ti år på uddannelsesområdet.

- Det skaber en tilstand af stress, fordi de studerende bliver mere usikre på rammerne omkring deres uddannelser, samtidig med at de bliver bange for deres valg, siger hun.

Derfor mener Hanne Leth Andersen også, at det er vigtigt at afskaffe nogle af de mange reformer såsom fremdriftsreformen og uddannelsesloftet.

- Der er så meget grundregelværk i uddannelsessystemet i forvejen, så vi har ikke brug for så mange ad hoc-reformer, og lige nu har vi primært brug for ro omkring de studerendes arbejde.

- Vi kan godt afskaffe fremdriftsreformen og uddannelsesloftet, som skal påvirke få, men kommer til at påvirke mange.

Sana Mahin Doost, som er forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, mener, at man godt kan sige, at fremdriftsreformen er forklaringen på det høje frafald.

- Vi har, siden fremdriftsreformen blev indført, advaret om, at frafaldet ville stige som en konsekvens. Man gør det enormt svært for de studerende at stoppe op og fordybe sig ekstra i deres fag.

- Det at vælge forkert er også blevet mere omkostningsfuldt, siger hun.

Sana Mahin Doost mener desuden, at uddannelsesloftet, der begrænser muligheden for at tage en ny uddannelse, har været med til at få frafaldet til at stige.

I Socialdemokratiet vil uddannelses- og forskningsordfører Mette Reissmann ikke pege på et bestemt tiltag som årsag til stigende frafald.

Alligevel mener hun, at flere reformer skal afskaffes, blandt andet uddannelsesloftet.

Til gengæld er Mette Reissmann ikke åben for at fjerne fremdriftsreformen, men mener, at der i stedet skal mere fokus på feedback og vejledning på universiteterne.

/ritzau/