Hørsholm Kommune i Nordsjælland skal lukke ned.

Det slår Erhvervsministeriet nu fast efter stigende smitte i velhaverkommunen.

Årsagen er et incidenstal på 250, dvs. 250 coronasmittede pr. 100.000 indbyggere.

Det betyder, at alle butikker undtagen supermarkeder skal holde lukket, fremgår det af en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet. Det ærgrer den konservative borgmester Morten Slotved.

»Det er jeg ærgerlig over. Jeg har en oplevelse af, at vi har ret godt styr på at få folk testet. Det har været en stor koncentration omkring Rungsted Gymnasium, og de personer er i isolation nu. Jeg er ærgerlig på erhvervslivets vegne,« siger han.

Hørsholms borgmester Morten Slotved (K)
Hørsholms borgmester Morten Slotved (K) Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

»Smitten spredes jo ikke ved frisøren eller herretøjsbutikken. Og heller ikke på restauranter. Det er jo ikke når man spiser, at smitten spreder sig. Så jeg er rigtig ærgerlig,« siger Morten Slotved.

Smittekilden er ifølge borgmesteren en begivenhed, hvor cirka 10 drenge fra Rungsted Gymnasium blev smittet med coronavirus, mens de så Champions League-semifinalen mellem Paris Saint-Germain FC og Manchester City onsdag 28. april. De fleste af drengene går i 3. g.

»I løbet af sidste weekend er der nogle, der begynder at få symptomer. Søndag er der én, der testes positiv,« siger Morten Slotved.

Efterfølgende har smitten spredt sig via familie og venner, og Morten Slotved fortæller, at der på en uge har været konstateret 37 tilfælde på gymnasiet.

Billede fra Rungsted Havn fra maj 2020, hvor der kunne udstedes opholdsforbud. Nu skal Hørsholm kommune lukke ned på grund af stigende smitte med coronavirus. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Billede fra Rungsted Havn fra maj 2020, hvor der kunne udstedes opholdsforbud. Nu skal Hørsholm kommune lukke ned på grund af stigende smitte med coronavirus. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) Foto: Niels Christian Vilmann
Vis mere

Morten Slotved mener, at problemet er løst.

»Vi har inddæmmet smitten. Og ser man på køen til pcr-test på Rungsted Gymnasium, så er der mange, der bliver testet nu,« siger Morten Slotved.

Er det ikke nødvendigt at lukke ned?

»Jeg er ikke epidemiolog. Det er fagfolkene og regeringen, der bestemmer. Jeg er bare ærgerlig over, at man lukker ned. Min vinkel er, at vi har lukket gymnasiet og de offentlige kulturtilbud ned. Så mener jeg, man bør man se, hvad der sker med smitteudviklingen, før man lukker mere ned,« siger han.

Erhvervsministeriets beslutning bakkes op af Epidemikommissionen, der er nedsat af sundhedsminister Magnus Heunicke (S), og den følger reglerne i epidemiloven. Den er en selvstændig myndighed, der rådgiver om håndteringen af alment farlige og samfundskritiske sygdomme.

Hørsholm kommune har lørdag allerede lukket skoler, institutioner og kommunale arbejdspladser. Nu skal også butikker og restauranter lukke.

Nedlukningen gælder fra søndag 9. maj 2021, og den ophæves, når kommunen syv dage i træk er under en incidens på 250 smittede, fremgår det af pressemeddelelsen fra Erhvervsministeriet.