Tidligere formand, kunsthistoriker og modtager af De Gyldne Laurbær Hans Edvard Nørregård-Nielsen er søndag gået bort.

Han døde i en alder af 78 år efter længere tids sygdom, skriver Gyldendal i en pressemeddelelse.

For ni år siden fik han konstateret cancer, og for fem år siden fik han stillet en demensdiagnose.

Hans Edvard Nørregård-Nielsen var formand for Ny Carlsbergfondet i 25 år fra 1988 til 2013. En fond, der har som formål at støtte kunst og kunstvidenskab i Danmark.

Og netop kunst og kunstvidenskab var hans helt store passioner i livet. Han uddannede sig til mag.art. og arbejdede som adjungeret professor i kunsthistorie ved Aarhus Universitet.

Derudover skrev Hans Edvard Nørregård-Nielsen bøger – især erindringsbøger, som han selv kaldte »tidsbilleder.«

Det var blandt andet en af disse, han modtog den prestigefyldte forfatterpris De Gyldne Laurbær for.

Nemlig bogen 'Riber Ret', som beskriver Nørregård-Nielsens egen gymnasietid i Ribe, hvor der var meget tydelige sociale skel mellem eleverne. Derfor var det også nærmest uhørt, da han, der kom fra et mindre bemidlet hjem, blev forelsket i stiftamtmandens datter.

I 2018 bragte Information et større interview med Hans Edvard Nørregård-Nielsen, hvor journalisten spurgte, hvordan han selv håbede på at dø.

»Jeg vil gerne være her i lejligheden. Og jeg vil sådan set gerne bare sidde og være død en dag, jeg har ikke lyst til samtaler om, hvor meget jeg elskede dig og sådan noget. Og så håber jeg ikke, at jeg har stillet en flaske rødvin på bordet lige den dag,« sagde Nørregård-Nielsen.

Det håbede han ikke, fordi så kunne man sige: 'Han har sateme siddet og drukket sig ihjel,' fortalte han journalisten, inden han tømte det sidste af en flaske fordelt i sit eget og i journalistens glas.

Da journalisten spurgte, hvordan han gerne ville huskes, reciterede han et digt, han kaldte morsomt: 'Han åd og drak, var aldrig glad. Hans Støvlehæle gik han skæve. Han ingen Ting bestille gad. Til sidst han gad ej heller leve.'

Hans Edvard Nørregård-Nielsen bibliografi tæller 20 værker, hvor han skrev den første i 1983 og den sidste i 2012.

Ud over De Gyldne Laurbær har han modtaget ni andre priser og udmærkelser gennem tiden, blandt andet Søren Gyldendal-prisen og Kommandørkorset af Dannebrog.