Antallet af nye hiv-diagnoser i Danmark er faldende, og det gælder især blandt mænd, der har sex med mænd.

Det er denne gruppe, hvor flest er ramt af hiv.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse i årsopgørelsen om hiv i 2021.

I 2021 blev der meldt om 81 personer, som var nydiagnosticeret med hiv i Danmark mod 110 året før.

Mænd, der har sex med mænd, udgjorde 41 ud af 81 nye hiv-diagnoser i 2021. Året før udgjorde denne gruppe 61 af tilfældene.

Det tegner et positivt billede af forebyggelsesindsatsen i Danmark, påpeger Susan Cowan, der arbejder i afdelingen for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse hos SSI.

Særligt det præventive hiv-medicin, PrEP, har vist sig at være effektiv til sænke antallet af nye hiv-tilfælde hos gruppen af mænd, der har sex med mænd.

Man skal være i risikogruppen mænd, der har sex med andre mænd eller være transkønnet for at få tilbudt behandlingen gratis.

Det er en behandling, hvor der tages en pille hver dag. Pillen indeholder stoffer, der gør det umuligt for hiv at overleve i kroppen. Pillen beskytter ikke mod andre kønssygdomme end hiv.

Thomas Hüberts, der er forebyggelseschef hos Aids-Fondet, kalder pillerne helt afgørende for de faldende diagnosticeringer.

- Vi har knap 2000 mennesker på PrEP i Danmark, og det er det, der gør, at tallet falder.

Men et tilfælde et for meget, og derfor har Aids-Fondet sat et mål - og de finder det efterhånden realistisk:

- Som vi ser udviklingen, mener vi, det er realistisk, at vi kan have et Danmark uden nye tilfælde af hiv i 2030, siger Hübertz.

Hiv behandles med daglig medicin. Tages den korrekt, smitter sygdommen ikke, og personer med velbehandlet hiv kan leve et langt liv ligesom ikkesmittede.

Det anslås, at der lever cirka 6800 mennesker med hiv i Danmark - 500 af dem uden at vide det.

/ritzau/