Minemodstander Múte Egede tog flest personlige stemmer og kan blive Grønlands yngste regeringschef.

Partiet Inuit Ataqatigiit (IA) er med formand Múte Bourup Egede i spidsen blevet Grønlands største parti. Ved valget til Grønlands parlament, der blev afholdt tirsdag, fik partiet 36,6 procent af stemmerne.

Den 34-årige formand kan dermed stå til at blive Grønlands yngste regeringschef hidtil, hvis venstrefløjspartiet IA får samlet opbakning til at danne regering ved de kommende forhandlinger.

Han er også den, der ved dette valg har fået flest personlige stemmer. I alt har 3380 grønlændere sat deres kryds ved ham. Og så har han ved valget sikret sit parti en fremgang på over ti procentpoint.

Múte Bourup Egede har studeret kultur- og samfundshistorie på Grønlands Universitet. Han færdiggjorde ikke uddannelsen, da han overtog en familieejet virksomhed i 2013.

Han har været i politiker i Inatsisartut, det grønlandske parlament, siden 2015, og har også haft ministerposter.

Fra 2016 til 2018 var han minister for råstoffer, mens han i en periode på tre måneder i 2017 var fungerende minister for kommuner, bygder, yderdistrikter, infrastruktur og boliger.

Múte overtog formandsposten i IA i 2018, efter at den tidligere formand, Sara Olsvig, fratrådte kort efter det seneste valg.

Siden har han skullet lære at være leder og bygge partiorganisationen op.

Det fortæller Rasmus Leander Nielsen, som er adjunkt ved institut for Samfund, Økonomi og Journalistik på Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet.

- Han har kørt sig stille og roligt i stilling. Valgresultatet viser, at han har en meget legitim opbakning til, at det er ham, der skal lede Grønland fremadrettet, siger han.

Múte Bourup Egede er opvokset i Narsaq i det sydlige Grønland. Han har dermed haft sin barndom få kilometer fra det område, der har været omstridt ved valget: Kvanefjeld. Og spørgsmålet om, hvorvidt Grønland skal åbne for råstofboringer og minedrift.

Med valgsejren vil det ellers planlagte mineprojekt højst sandsynligt blive stoppet. Múte og IA er indædt modstandere af projektet, som de mener vil kompromittere den sydgrønlandske natur.

/ritzau/