Lederen af forskningsinstitutionen Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet, professor Peter Gøtzsche, er smidt ud som medlem af det internationale Cochrane-samarbejde.

'(Det er, red.) baseret på det løbende og vedvarende mønster af forstyrrende og uhensigtsmæssig adfærd af professor Gøtzsche, som er fundet sted over en årrække, der har undermineret vores kultur og var til skade for velgørenhedsorganisationens arbejde, omdømme og medlemmer,' skriver bestyrelsen blandt andet som begrundelse på deres hjemmeside.

Ifølge Peter Gøtzsche, som stadig er direktør i det danske center, selvom han er smidt ud af det internationale samarbejde, skulle 6 ud af 13 medlemmer af bestyrelsen angiveligt stå bag ekskluderingen, mens fire andre medlemmer har trukket sig tilbage i protest over beslutningen, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Peter Gøtzsche selv har en noget anden oplevelse af, hvorfor hans medlemskab er bragt til ophør.

Han mener ikke, at Cochrane har en klar begrundelse for ekskluderingen - bortset fra, at han er med til at skabe dårligt omdømme for organisationen.

'Denne hidtil usete handling truffet af et mindretal af bestyrelsen er skadelig for Cochrane og for folkesundhedsinteresser,' skriver Gøtzsche på hjemmesiden.

'På bare 24 timer har den 13 mand store Cochrane-bestyrelse mistet fem medlemmer, hvoraf fire er centraldirektører og nøglemedlemmer i organisationen i forskellige lande,' fortsætter han.

Cochrane-samarbejdet er kendt for at lave uafhængige videnskabelige forskningsoversigter.

Men den seneste tid er ledelsen af det internationale Cochrane igen og igen tørnet sammen i den offentlige debat med den nordiske del af forskersamarbejdet med Peter Gøtzsche i spidsen.

Senest har konflikten drejet sig om en stor forskningsgennemgang af den omstridte hpv-vaccine.

Peter Gøtzsche og hans nordiske kolleger har kritiseret Cochrane-kollegerne for at udelade relevante studier og skadevirkninger samt foretage misvisende sammenligninger i forbindelse med hpv-vaccinen.

Cochrane-ledelsen har tilbagevist kritikken.

Ifølge Peter Gøtzsche har han ikke fået en fyldestgørende forklaring på eksklusionen bortset fra, at han ifølge ledelsen skader organisationens omdømme.