Formand for Det Radikale Venstre, Morten Østergaard, langer fredag eftermiddag ud efter Alex Ahrendtsen grundet et interview, som DF-profilen har givet til fagbladet Folkeskolen.

Her giver Alex Ahrendtsen til kende, at Christiansborg-politikere generelt, ifølge ham, ikke stoler på, at landets folkeskolelærere ikke vil indoktrinere eleverne i en venstreorienteret retning, hvis lærerne fik mere selvbestemmelse.

‘Er det en aprilsnar i utide?,’ lyder reaktionen på Facebook fra Morten Østergaard.

‘Hvis ikke det var så alvorligt, er det jo til at dø af grin over,’ lyder det videre.

Den radikale partileder giver i sit opslag til kende, at det er formuleringen, ‘Vi stoler nok ikke helt på, at lærerne ikke vil indoktrinere eleverne,’ som har fået ham til tasterne.

Alex Ahrendtsen forklarer til B.T., at anledningen til interviewet i Folkeskolen skal findes i, at han og Folketingets undervisningsudvalg sidste år var i Finland for at inspicere den finske skolepolitik.

Den indebærer ifølge Alex Ahrendtsen, at de finske lærere selv har stor indflydelse på uddannelsespolitikken.

Den samme indflydelse kan de danske lærerer dog ikke forvente at få, 'fordi lærerstanden blev politiseret i 70'erne og 80'erne', lyder det fra DF’eren.

Morten Østergaard spørger på Facebook, om Alex Ahrendtsens holdninger givet til kende i 'Folkeskolen' er en aprilsnar i utide. Arkivfoto
Morten Østergaard spørger på Facebook, om Alex Ahrendtsens holdninger givet til kende i 'Folkeskolen' er en aprilsnar i utide. Arkivfoto Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Og indtil Christianborg-politikerne kan stole på, at det ikke længere forekommer, bliver uddannelsespolitikken ikke noget, lærerne får videre indflydelse på, lyder det videre.

»Vi politikere skal føle, at lærerne udelukkende agerer som lærere og ikke forsøger at snige en bestemt politisk samfundsmodel ind over eleverne. Når vi har den tro, vil lærerne få mere frihed,« siger Alex Ahrendtsen til Folkeskolen.

Alex Ahrendtsen fortæller til B.T., at han over for Folkeskolen har forsøgt at give en nøgtern analyse af det overordnede forhold mellem folketingspolitikere og lærerne.

»Jeg har bare helt ærligt givet min vurdering af, hvorfor lærerne ikke kan få samme grad af selvbestemmelse i Danmark, som det er tilfældet i Finland. Det skyldes angsten for indoktrinering, der går tilbage til 70’erne, og som har ligget som en dyne over Christiansborg,« siger han.

»Jeg tror også, at det var en af årsagerne til, at man ikke lyttede til lærerne under lærerkonflikten (i 2013 var omkring 50.000 folkeskolelærere lockoutet, red.), hvor lærerne blev trynet af SRSF-regeringen,« siger han.

Den markante DF-stemme bedyrer, at han skam selv har tiltro til lærernes professionalisme.

»Jeg stoler på lærerne, og jeg så gerne, at man gav dem den frihed. Jeg siger også bare ærligt, at jeg ikke tror, vi er der endnu, fordi der er en lang historie med indoktrinering.«

Hvis det stod til dig, hvad skal lærerne så gøre for at opnå den tillid, som du siger, at Christianborg-politikere generelt ikke har til dem?

»Ledelsen i Danmarks Lærerforening skal være bredt politisk repræsenteret. Jeg synes, at man skal gå ud og sige åbent, at man arbejder på at være bredt repræsenteret politisk, og at der skal være plads til Dansk Folkeparti.«