'Hvor er de tydelige voksne, der tør tage ansvar i stedet for at give det til børnene?'

Det skriver pædagog Heidi Nielsen i et debatindlæg i Politiken.

Hun kritiserer danske forældre for at være for bløde i deres opdragelse af deres børn. Hun beskriver dem som usikre og bange for at sætte grænser. Samtidig stiller de deres børn alt for mange spørgsmål.

De spørger barnet, om det vil med hjem, i stedet for blot at konstatere, at nu går turen altså hjemad. Det giver barnet et valg, som det i realiteten ikke har.

Heidi Nielsen mener, at man bør vise vejen for sine børn i stedet for at forholde dem til spørgsmål og lange forklaringer på, hvorfor de for eksempel skal have flyverdragten på i dag.

Hun henviser til DR-programmet 'Mød dit urmenneske - forældre og børn', hvor børnepsykolog Charlotte Diamant fortæller, at det er svært for børn at tyde deres forældre, når der stilles spørgsmål.

En årsag kan efter Heidi Nielsens mening være, at forældre i dag er bange for konflikter, fordi mange konflikter i deres øjne afspejler en dårlig forældre. Men som du nok har gættet, så er det ikke, hvad det afspejler i Heidi Nielsens øjne. Hun ser to problemer:

Barnet får alt, hvad det peger på, men ikke hvad det har brug for. Hun forklarer, at det faktisk kan resultere i manglende empati og social intelligens.