Lyt til artiklen

612 p-afgifter blev der udstedt i de københavnske gader og stræder sidste år. Altså dagligt.

Nedenfor finder du listen over de gader, det har været dyrest at parkere i. Og så får du også svar på, hvorfor antallet af p-afgifter i 2020 faktisk var langt lavere end året forinden.

Vi kan dog afsløre, at det ikke skyldes, at københavnere er blevet bedre til at parkere ...

5. Juliane Maries Vej

1.697 gange landede der sidste år en gul papirstrimmel i ruden på biler parkeret på Juliane Maries Vej. Vejen er en del af et område med nogle særlige parkeringsforhold og stor trafikafvikling i løbet af dagen, fordi området som bekendt huser Rigshospitalet.

Kommunens p-vagter har da også vedvarende fokus på området – simpelthen for at sikre, at hospitalets besøgende kan finde et sted at smide deres biler.

4. Østerbrogade

Østerbrogade er lang, har mange handelsmuligheder og dermed også mange parkeringspladser. Pladser, der hyppigt bliver tjekket af kommunens p-vagter.

Og disse udstedte sidste år 1.739 styk forrudepynt til trafikanter, der på den ene eller anden måde gjorde sig fortjent til en parkeringsafgift.

3. Bådsmandsstræde

Alle veje fører til Rom. Bådsmandsstræde fører til Christiania. Og fristadens gæster parkerer ofte deres biler i nærheden. Ulovligt.

I 2017 blev der indført restriktioner i området for at forbedre trafiksikkerheden og gøre det lettere at komme rundt i området. Det er dog ikke alle, der efterlever disse, og sidste år blev der således udstedt 1.930 p-afgifter på Bådsmandsstræde.

2. Gothersgade

I Gothersgade vrimler det ikke udelukkende med barer, cafeer og festglade unge. Det vrimler også med biler – og p-afgifter.

2.074 styk blev der udstedt sidste år, hvilket sender Gothersgade ind som nummer to på listen over de gader, der oftest har kostet bilister nogle hundrede kroner.

1. Vindebrogade

På listens førsteplads finder vi Vindebrogade, der har en lighed med Gothersgade. Nemlig placeringen. Beliggende i Indre By er begge gader en del af et område, hvor parkeringspresset er stort, og hvor der således også ofte er besøg af en p-vagt eller to.

2.323 gange måtte p-vagterne sidste år udstede afgifter til personer, der havde parkeret på Vindebrogade, som du sammen med den resterende top-ti over gader med bøderegn kan finde på kortet nedenfor.

I alt blev der udstedt 224.039 afgifter sidste år. Langt de fleste – 72 procent – af disse på grund af forhold, der gik ud over trafiksikkerheden eller fremkommeligheden. 28 procent skyldtes manglende betaling.

Året forinden var tallet noget højere – samlet set blev der udstedt 332.282 afgifter i 2019. Tallene er dog ikke udtryk for, at københavnerne oppede sig gevaldig, hvad angår parkering, i 2020. Faldet skyldes nemlig hovedsagelig, at parkeringskontrollen i første halvår af 2020 var begrænset på grund af covid-19.

I stedet for at udstede gule pengerøvere, varetog flere parkeringsvagter nemlig coronarelaterede opgaver. Eksempelvis hjalp nogle politiet med at få byens borgere til at holde afstand og undgå større forsamlinger.

Ikke desto mindre sikrede p-afgifterne, at der sidste år landede 8,2 millioner kroner i Københavns kommunekasse. Resten af de 116,6 millioner gik til løn, drift, Rigspolitiet og lignende.