At antibiotika-medicin har smittet patienter med multiresistente bakterier er ifølge læge uden fortilfælde.

Ulrik Stenz Justesen tabte kæben, da han og en kollega opdagede, at antibiotika-medicinen Dicillin kan have smittet patienter med en potentielt livsforandrende bakterie.

- Vi troede, det var løgn. Det, vi havde frygtet, holdt faktisk stik, siger Ulrik Stenz Justesen. Han er overlæge og professor på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.

- Jeg har været i det her game en del år efterhånden, og jeg har aldrig nogensinde oplevet det her før, siger han.

Mandag oplyste Lægemiddelstyrelsen, at antibiotika-medicinen Dicillin fra virksomheden Sandoz kaldes tilbage efter fund af multiresistente CPO-bakterier.

Cirka 35.000 personer har fået lægemidlet på recept fra september til og med december ifølge Sundhedsdatastyrelsen.

Tallet er potentielt større, da det også er blevet solgt efterfølgende.

Bakterierne er i sig selv ikke nødvendigvis problematiske.

Men deres multiresistente gener kan være hæmmende for behandling af andre sygdomme.

Bliver man smittet med den type bakterier, skal man resten af sit liv i isolation - altså på enestue - under behandling på sygehuset.

Og det kan ifølge Ulrik Stenz Justesen få store konsekvenser for de danske hospitaler, hvor det ikke ligefrem vælter med enestuer.

- Det vil øge presset på et sundhedssystem, der i forvejen er hårdt presset, siger han.

Ifølge overlægen bliver den type medicin produceret under meget streng kontrol. Hvilket blot understreger det ekstraordinære i situationen.

- Vi undersøger ikke medicin til daglig for at se, om der er bakterier i det. Men det er en bakterie, der opfører sig så mærkeligt, at vi med det samme lægger mærke til den, siger Ulrik Stenz Justesen.

Det er sjældent, at det giver anledning til alvorlige og behandlingskrævende infektioner. Men personer, som i forvejen er syge og svækkede, kan blive alvorligt syge, hvis bakterien eksempelvis spreder sig til urinvejene eller blodet.

Det var Ulrik Stenz Justesens kollega, der fik ideen om at undersøge medicinen for at have smittet patienter med bakterien.

Det skete torsdag i sidste uge. Selv om opdagelsen var stærkt bekymrende, skabte det på en måde også ro for Ulrik Stenz Justesen.

- Vi var også lettede over, at vi kunne gøre noget ved det og få det stoppet, så vi ikke skulle gå i mange måneder og lede efter en kilde, og vide der var spredning i samfundet, siger han.

Sandoz, der markedsfører lægemidlet, har tilbagekaldt alle Dicillin-pakker og sat dem i karantæne.

Patienter, der har indtaget medicinen, opfordres til at få den byttet.

- Det er vigtigt, at man ikke afbryder behandlingen, hvis man får antibiotika. Så patienter, der får Dicillin 500 mg fra Sandoz, skal gå på apoteket og få et andet tilsvarende præparat, skrev Lægemiddelstyrelsen mandag.

/ritzau/