Flere statslige instanser undersøger lige nu et udbrud af bakterien campylobacter på Bornholm, hvor over 50 personer er blevet smittet.

Det oplyser Statens Serum Institut.

Campylobacter kan give mavesmerter, feber og generel utilpashed.

Fødevarestyrelsen, SSI og DTU Fødevareinstituttet arbejder sammen med blandt andet Bornholms Sygehus om at efterforske udbruddet.

Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at udpege en specifik kilde som årsag til udbruddet på Bornholm, oplyser de.

»Vi er i færd med at kontakte patienterne, og blandt andet spørge dem om, hvad de har spist og drukket og foretaget sig i dagene, inden de blev syge,« siger Steen Ethelberg, der er seniorforsker på SSI.

»Vi håber at kunne se et mønster heri og vil så også lave interview med en kontrolgruppe af raske borgere. Vi undersøger også, om det er den præcis samme type campylobacter, der har gjort patienterne syge.«

Campylobacter kan eksempelvis sidde i kyllingeprodukter. Hvis man steger madvaren helt, dør bakterien.

Myndighederne har en stærk mistanke om, at der er tale om en lokalproduceret madvare, der har indeholdt bakterien.

Der er tale om personer bosiddende på Bornholm og personer, der har besøgt øen.

Desuden er Fødevarestyrelsen i gang med at besøge lokale fødevareproducenter på øen. Her tages der prøver, som skal analyseres for at finde synderen.

Campybolacter er den væsentligste årsag til maveinfektioner i Danmark. Alene i 2019 blev der registreret over 5300 syge med bakterien.

Den er som regel ufarlig og går over af sig selv efter nogle dage.

Statens Serum Institut opfordrer dog i forbindelse med bakterieudbruddet til at sørge for at stege fjerkræ ordentligt og skylle frugt, salat og andet grønt grundigt, inden man spiser det.

Campylobacter er den væsentligste årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark. I 2019 blev der registreret mere end 5.300 syge.