I sidste uge tikkede der en sms ind på Brian Rasmussons telefon – og dén forstod han intet af.

Sms'en var fra UNHCR, FNs Flygtningeorganisation, og sagde, at han havde tilmeldt sig en månedlig donation på 50 kroner.

Der var bare et problem.

Brian Rasmusson har aldrig tilmeldt sig en månedlig donation. Samtidig viser det sig, at han langt fra er den eneste, som er blevet fejlopkrævet.

»Jeg tænkte bare »Hvad foregår der?«. De skrev tak for, at jeg har tilmeldt mig via sms. Men jeg har ikke sendt nogen sms, men pengene var blevet trukket.«

»Det hele var bare meget mystisk.«

B.T. har set Brian Rasmussons sms-korrespondance med UNHCR.

Og her fremgår det, at han ikke har sendt nogen sms om den månedlige donation. Samme melding fik han fra sit teleselskab.

UNHCR oplyser selv, at der er tale om en fejl-opkrævning.
UNHCR oplyser selv, at der er tale om en fejl-opkrævning. Foto: Privatfoto.
Vis mere

Han tog derfor kontakt til UNHCR for at finde ud af, hvad i alverden der var sket.

Onsdag aften kom der så et mailsvar, hvor organisationen oplyser, at »beskeden og opkrævningen er ved en fejl blevet udsendt til tidligere donorer i vores sms-system«.

Ganske rigtigt har Brian Rasmusson tidligere doneret 250 kroner til UNHCR – det var i februar 2022.

Derfor beklager de og skriver, at den nye opkrævning er en fejl, som »simpelthen ikke må ske«. Det har han også fået en sms om.

Brian Rasmusson får nu sine penge retur inden for 60 dage. Men det er egentlig ikke pengene, som bekymrer ham:

»Jeg synes, det er mærkeligt, hvordan de kan opkræve noget fra mig uden min tilladelse. Nu var det kun 50 kroner, men hvad nu hvis det var 500 kroner? Eller mere?«

»Det er mærkeligt, at de bare kan tilmelde mig en månedlig donation. Jeg synes, deres system fremstår meget usikkert, og jeg synes faktisk, det er en smule skræmmende.«

B.T. har foreholdt kritikken for UNHCR og spurgt, hvordan fejlen i det hele taget kunne ske.

I et skriftligt svar oplyser organisationen, at det var en fejl, da flere donorer blev trukket et beløb på 50 kroner. 

'Fejlen er sket ved en kombination af en menneskelig og teknisk fejl i det system, som vores sms-leverandør udbyder, og som vi benytter os af. Vi er selvsagt utroligt kede af, at fejlen har kunnet ske, og beklager mange gange, og vi forstår til fulde den bekymring og frustration, det kan have skabt hos dem, der fejlagtigt er blevet trukket 50 kr.,' skriver Anders Albu, der er talsperson for UNHCR.