Ørsted og syv andre selskaber købte CO2-kompensation fra projekter i Rusland, som eksperter kalder svindel.

Otte danske selskaber har bidraget til den globale opvarmning ved at købe klimaaflad for millioner fra skandaliserede kemifabrikker i Rusland.

Det viser en kortlægning af danske selskabers handel med klimakreditter, som Politiken har foretaget.

Der er tale om selskaberne Ørsted, Arla, Vattenfall, Skjern Papirfabrik, Hedensted Fjernvarme, CP Kelco, Hess Denmark og det hedengangne luftfartsselskab Primera Air.

Selskaberne købte klimakompensation, der gav dem lov til at udlede 2.615.564 ton mere CO2 op i atmosfæren i perioden 2008-2012.

Det svarer til 217.963 danskeres CO2-udledning på et år, lidt mere end indbyggertallet i Odense.

Men 66-79 pct. af klimakreditterne, som blev købt fra to russiske fabrikker, repræsenterer ikke reelle CO2-besparelser.

Det siger Lambert Schneider, researchkoordinator for international klimapolitik på det tyske forskningscenter Öko-Institut, til Politiken.

Sammen med kollegaen Anja Kollmus har han analyseret de russiske klimaprojekter.

Forskerne fandt, at fabrikkerne "kunstigt flerdoblede" deres produktion af de skadelige og særdeles potente drivhusgasser HFC23 og SF6.

Derefter ødelagde fabrikkerne gasserne igen, hvilket de modtog klimakreditter for igennem det internationale kreditsystem, som danske og udenlandske selskaber købte.

Kort fortalt fik russerne klimakreditter, som kunne veksles til penge, hver gang de svinede og ryddede op efter sig selv. Jo mere de svinede, jo flere penge tjente de.

- Men der er ikke tale om en ægte CO2-reduktion, hvis man kun producerer drivhusgasser for at ødelægge dem, siger Lambert Schneider, som også er medlem af den FN-bestyrelse, der leder det globale kreditmarked.

De danske selskaber har altså i vidt omfang støttet en falsk CO2-reduktion i Rusland, mens de hjemme i Danmark har fortsat deres egen udledning.

Dermed er den globale CO2-udledning alt i alt kun blevet større.

89 procent af kreditterne blev købt af Ørsted, som dengang hed Dong og var 100 procent statsejet.

Selskabet skriver i en mail til Politiken, at det er "skuffet over at høre, at der muligvis er tale om svindel i forbindelse med nogle af disse projekter".

- Når vi købte kreditter, der var godkendt under FN's guidelines og efterfølgende af Energistyrelsen, antog vi, at der ikke ville være problemer med dem, lyder det i det skriftlige svar.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) kalder sagen "meget alvorlig" for Ørsted, som i dag er 50 procent statsejet.

/ritzau/