I et stort metastudie er det nu slået fast: Det er ikke sundt at drikke alkohol; selv ikke i moderate mængder.

Det skriver Washington Post.

I det såkaldte meta-studie har man undersøgt andre studier omhandlende alkoholforbrug, og her står det klart, at man er kommet frem til en forkert konklusion.

Det skyldes ifølge medforfatter på studiet Tim Naimi, at man ikke har været omhyggelig nok i arbejdet.

»Beskeden er klar, når det kommer til alkohol: Jo mindre, så meget desto bedre,« siger han.

Man har kigget på 107 studier, der går helt tilbage til 1980, og hvor der samlet indgår næsten fem millioner forsøgspersoner.

I mange af de studier har man i første omgang konkluderet, at folk, der slet ikke drikker alkohol, har flere helbredsproblemer end folk, der drikker moderat.

Men det skyldes ifølge forfatterne til meta-studiet, at folk, der slet ikke drikker alkohol, ofte har helbredsproblemer, der netop er årsagen til, at de ikke indtager alkohol. Altså at anden sygdom gør, at de har fravalgt alkohol helt i deres liv.

Det kan også være tidligere alkoholikere, som lægger de våde vare på hylden af helbredsårsager.

Folk, der drikker moderat derimod, de er oftere ved godt helbred, og i og med at de ikke drikker store mængder alkohol, forbliver deres helbred også bedre.

Men de havde haft et endnu bedre helbred, hvis de slet ikke drak, siger studiet.

Det nye studie får dog kritik fra blandt andre Distilled Spirits Council, der er amerikansk forening af alkoholproducenter.

»Det nye studies konklusion passer ikke med de konklusioner fra de studier, som de undersøger,« siger Amanda Berger, der er vicepræsident for foreningens afdeling for videnskab og sundhed.

Det giver dog god mening, hvis man spørger forfatterne bag meta-studiet. De fortæller nemlig, at man ved hjælp af avanceret statistisk værktøj har kunnet fjerne forskellig bias fra de tidligere studier og på den måde rense data.

Det drejer sig for eksempel om tidligere sygdomsforløb eller misbrug hos forsøgspersonerne.