Der er langt flere alvorlige PFAS-forureninger i det danske grundvand end hidtil antaget.

Det skriver DR på baggrund af en ny kortlægning.

104 steder har de danske regioner målt over koncentrationer af PFAS i grundvandet, som er over 100 gange højere end grænseværdien.

»100 gange over grænseværdien er jo nogle meget høje koncentrationer. Jeg synes, det viser, at problemet skal tages alvorligt,« siger Bjarne Strobel, der er grundvandsforsker og lektor i miljøkemi på Københavns Universitet, til DR.

I 22 af målingerne var koncentrationen i grundvandet endnu højere.

Markant højere, endda.

Her blev der således målt koncentrationer, som er over 1.000 gange over grænseværdien.

Den nye kortlægning kommer, blot to uger efter at Politiken kunne afsløre, at grundvandet under 1.161 af Danmarks mest forurenede grunde indeholder for høje koncentrationer af PFAS.

Vandprøver viser et forhøjet PFAS-niveau i Svanesø i Skanderborg og lystfiskere har fået besked og opfordres til ikke at fiske i søen.
Vandprøver viser et forhøjet PFAS-niveau i Svanesø i Skanderborg og lystfiskere har fået besked og opfordres til ikke at fiske i søen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Vis mere

Det værste sted hele 100.000 gange over grænseværdien.

»At vi finder PFAS alle steder, overrasker mig ikke. Men de højeste værdier er chokerende og viser, at vi ikke har tilstrækkeligt styr på forureningerne,« siger seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, Lone Mikkelsen, til Politiken.

De ikkenedbrydelige PFAS-stoffer, som er kendt som evighedskemikalier, blev introduceret i 1940erne. Et af de mest kendte PFAS-stoffer er teflon, der bruges til køkkenudstyr som stegepander, så fedt ikke skal hænge ved.

Kemikalieforurening fra PFAS har vist sig at udgøre flere sundhedsrisici for mennesker, heriblandt muligvis kræft.

Blandt de 104 steder, hvor der er registreret mest forurening i de ny målinger, som DR har beskrevet, er flere tidligere og nuværende brandøvelsespladser, lossepladser og grunde, hvor der har været industri. hvor der er blevet brugt PFAS-kemikalier, såsom maling, autolakering, tekstilfabrikker og plastfabrikker.