Hver femte dansker, der selv er blevet behandlet i psykiatrien eller er pårørende, er utilfreds med oplevelsen.

Det viser en ny stor undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

Her svarer godt 20 procent af de danskere, der har haft kontakt med psykiatrien som enten patient eller nær pårørende, at oplevelsen har været dårlig eller meget dårlig.

»Når man er psykisk sårbar, er det enormt vigtigt, man bliver taget ordentligt hånd om, og der er i dag et kæmpe pres på sundhedsmedarbejderne i psykiatrien, som desværre også afspejler sig i oplevelsen som både patient og pårørende,« siger Louise Brix, der er fagchef for sundhed i Gjensidige, i en pressemeddelelse.

B.T. har i en række artikler beskrevet, hvordan børn og voksne afvises i psykiatrien, fordi der ikke er ressourcer til at behandle dem.

For en måned siden præsenterede sundhedsminister Magnus Heunicke en længe ventet plan, der de næste år skal sikre flere millioner til behandlingen af især børn og unge med psykiske problemer.

I undersøgelsen er det kun fem procent af danskerne, der svarer, at psykiatrien har tilstrækkeligt med ressourcer, mens tre ud af fire mener, at de er utilstrækkelige.

»Som udgangspunkt synes jeg, det er positivt, der kommer fokus på psykiatrien, og at danskerne tilsyneladende har en holdning til den. Uanset hvilke løsninger eller forbedringer, der kommer i fremtiden, så er det nuværende fokus på emnet første skridt på vejen, og det er entydigt positivt,« siger Louise Brix.