Julen varer længe, koster mange penge.

Julen er også hjerternes fest. Men fester er, som bekendt, ofte en dyr fornøjelse.

Derfor hører der - for manges vedkommende - også en god portion økonomiske bekymringer med til julemenuen. Det gælder særligt børnefamilierne.

En ny undersøgelse, YouGov har foretaget for Danske Bank, viser da også, at danskerne i år forventer at bruge flere penge på pakkerne, der skal under træet, end hvad de førhen har gjort.

Af undersøgelsen fremgår det, at gennemsnitsbudgettet af danskernes julegaveindkøb ligger på 3.500 kroner. Tallene fra de to forgangne år lød på henholdsvis 3.400 og 3.100 kroner.

Samtidigt fremgår det, at 26 procent af børnefamilierne kan nikke genkendende til, at de i nogen grad oplever økonomiske bekymringer i julen. Når det kommer til dem, der i undersøgelsen svarer, at de i høj eller meget høj grad mærker presset, lyder tallet på 15 procent.

»Julen er for mange af os lig med at give gaver til dem, vi holder af. Og det er jo især vores børn. Men i mange børnefamilier løber det løbsk – måske fordi ambitionerne er skruet så meget i vejret, og vi vil ikke skuffe vores børn juleaften. Men det er da ærgerligt, at man ender med økonomiske bekymringer, fordi man gerne vil gøre sine børn glade,« fortæller Anne Juel Jørgensen, børne- og ungechef i Danske Bank.

Af samme grund mener hun, at det kan være en god idé at forventningsafstemme med sine børn.

Det har Anne Juel Jørgensen fire god råd til, hvordan man gør, så man kan sikre sig den gode stemning juleaften samtidigt med, at man lære børnene noget om økonomi.

De fire råd kan du se i faktaboksen ovenfor.