Specialsygeplejersker i akutsygepleje skal hurtigt kunne vurdere meget forskellige patienter og mange af dem.

Fra foråret næste år kan sygeplejersker få en specialuddannelse i akutsygepleje. Uddannelsen skal sikre, at borgere, der skal have akut behandling, bliver mødt af sygeplejersker med de "rette sygeplejefaglige kvalifikationer".

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse om onsdag.

Sidste år godkendte indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) uddannelsen. Bekendtgørelsen trådte i kraft tirsdag.

Ifølge Julie Wolter Bork, sektionsleder i enheden Uddannelse i Sundhedsstyrelsen, er uddannelsen hovedsageligt tiltænkt sygeplejersker, der arbejder på somatiske akutafdelinger, eksempelvis akutmodtagelser og -klinikker.

- Sygeplejerskerne skal hurtigt kunne vurdere meget forskellige patienter og mange af dem.

- Både i forhold til fysiske skader, men også i forhold til forskellige patientgrupper, for eksempel stabile patienter, ustabile patienter, multisyge patienter og ældre patienter med skrøbelighed, siger hun.

Også sygeplejersker fra andre sektorer, der har lyst til at arbejde på akutområdet, kan blive tilbudt uddannelsen. Størstedelen af den kommer til at finde sted på en af regionernes akutafdelinger.

Den teoretiske undervisning vil finde sted på en af regionernes uddannelsescentre.

Der er ifølge Julie Wolter Bork to hovedårsager til, at uddannelsen bliver oprettet.

- Det er, at der både har været en stor efterspørgsel på en specialuddannelse i akutsygepleje blandt andet fra regionernes side.

- Og så skal man også kigge på, at den danske sygehusstruktur gennem de seneste 15 år har gennemgået en omlægning, og det betyder, at en specialiseret behandling er samlet på færre enheder. Altså etableres der nye fælles akutmodtagelser, hvor der vil være en højere kompleksitet og et højere flow af patienter, og det stiller højere krav til sygeplejerskernes kompetencer, siger hun.

Der er ved at blive lavet en uddannelsesordning til specialuddannelsen af en landsdækkende arbejdsgruppe. Og regionerne er ved at forberede udbuddet af uddannelsen.

Titlen som "specialsygeplejerske i akutsygepleje" vil blive en beskyttet titel.

/ritzau/