En juletendens breder sig i Danmark, og det er et kæmpe kulturtab, mener en af dansk gastronomis store stemmer.

Ifølge DR er der en markant stigning af danskere, der får leveret julemaden udefra i stedet for at lave den selv.

Det fortæller både cateringselskaber og Salling Group til mediet.

Den tidligere Michelin-belønnede kok Bo Jacobsen er helt i kulkælderen over udviklingen.

»Med den ene hånd roser vi vores elite-gastronomi, og samtidig har mange fuldstændig tabt de grundlæggende færdigheder, der kræves i et køkken. Det er skræmmende,« siger han til DR.

Danskernes forbrug af takeaway er vokset med 84 procent på otte år, viste en DTU-undersøgelse fra sidste år.

I oktober fortalte interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer, hvor mange penge der bliver brugt på såkaldt foodservice i Danmark. 

Det tal dækker over alle måltider tilberedt uden for hjemmet - fra restauranter og caféer til kantiner, institutionskøkkener og take-away.

Det totale føde- og drikkevaresalg til foodservice udgjorde i 2024 hele 25,1 mia. kr., hvilket er en en stigning på 2 pct. fra 2023.

Ifølge Coop spiser 77 pct. af danskerne typisk and den 24. december, mens 64 pct. får flæskesteg.