Dit ufødte barn tager muligvis lige så meget skade af nikotin fra plastre, tyggegummi og e-cigaretter som røg fra en almindelig cigaret, viser ny dansk forskning.

»Når gravide bruger nikotintyggegummi eller andre former for nikotinerstatning i forbindelse med rygestop, risikerer de at skade fostret lige så meget, som hvis de var fortsat med at ryge,« siger Jesper Tobias Andreasen, hjerneforsker og lektor ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Københavns Universitet.

Han står bag den endnu ikke offentliggjorte forskning, der altså fastslår, at kommende mødre bør holde igen med alle former for nikotinerstatninger i forbindelse med et rygestop.

Den skadelige effekt opstår, fordi nikotin mindsker blodtilførslen gennem moderkagen. Det medfører, at fostret ikke får ilt nok til hjernen, og det kan give varige skader i form af f.eks. ADHD, angst, depression og afhængighed af f.eks. stoffer senere i livet.

For nylig kom det ellers frem, at man i Odense Kommune vil betale gravide i gavekort på op til 1000 kroner, hvis de kvitter smøgerne og melder sig til et rygestop-kursus. Men står det til Jesper Tobias Andreasen, er det gerne en 'kold tyrker', der skal til:

»Det er rigtig fint at stoppe med at ryge, fordi røgen har nogle skadelige effekter for barnet. Men man skal huske at fortælle de gravide, at hvis de bruger nikotinerstatningsprodukter, så risikerer de stadig at skade barnets helbred. Nogle udsættes måske for endnu mere nikotin, fordi de tygger nikotintyggegummi flere gange dagligt, og nikotinplaster er risikabelt, fordi fosteret derved får en konstant dosis nikotin,« siger han.

Kan man ikke undvære sit nikotinprodukt, skal man så vidt muligt prøve at begrænse sit indtag, selvom det ofte er stærkt vanedannende. F.eks. viste en rygevaneundersøgelse fra 2016 foretaget af bl.a. Sundhedsstyrelsen, at over halvdelen af dem, der bruger nikotinerstatning, har brugt det i mindst et år.

»For moderen er det ikke skadeligt at indtage nikotin i en kortere periode, men for barnet er det. Desværre har folk en tendens til at tro, nikotinerstatninger er mindre skadeligt for barnet, men dér mangler vi stadig noget oplysning,« siger Jesper Tobias Andreasen.

Jesper Tobias Andreasen, hjerneforsker ved Københavns Universitet. Foto: Københavns Universitet.
Jesper Tobias Andreasen, hjerneforsker ved Københavns Universitet. Foto: Københavns Universitet.
Vis mere

Han advarer også mod at bruge e-cigaretter, hvis man er gravid og er i gang med et rygestop. De indeholder nemlig meget varierende mængder og ofte mere nikotin end en almindelig cigaret. Det kan ende med at påføre fostret lige så store skader, som rygningen gjorde.

Forsøgene er endnu kun testet på mus, da det ifølge Jesper Tobias Andreasen er 'etisk problematisk' at teste på mennesker, fordi det ville kunne påføre skader på barnet.

»Men man ved fra større undersøgelser, at der blandt personer, der har været udsat for nikotin i fosterlivet, er en højere forekomst af ADHD, angst, depression og stofmisbrug,« siger han.

Det er planen, at forskningen skal publiceres i et videnskabeligt tidsskrift i løbet af de kommende måneder.