Hov, giv os lov at afspille artiklen. Den er klar, når du har klikket 'Tillad alle'
Det er ikke kun boligmarkedet i Danmark, som er under pres på grund af stigende inflation og højere renter.
Priserne har ellers været kraftigt opadgående – både i Danmark og mange andre lande – og det har været med til at hjælpe økonomien ud af den krise, som coronapandemien udløste i 2020.
Men priserne er steget i højere grad end indkomsterne, og derfor er boligmarkeder i en lang række lande nu i en udsat position, som vil give prisfald på mellem 15 og 20 procent.
Og det vil forstærke den recession, som både Europa og USA nu er på vej ind i.
Det mener i hvert fald cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen, som har udsendt en analyse af boligmarkeder verden over.
Hvor hårdt markederne i de enkelte lande vil blive ramt, pointerer Søren Kristensen, afhænger i høj grad af, hvordan priserne har udviklet sig sammenlignet med indkomster i de enkelte lande.
»Det betyder, at lande som Norge, USA og Sverige er ekstraordinært udsatte. En undtagelse er Italien, hvor man på ingen måde har set samme store fremgang i boligpriserne. Det betyder, at man lige nu ikke på samme måde er udsat, når vinden blæser den anden vej,« skriver Søren Kristensen i sin analyse.
»Det her er langtfra den eneste parameter, men det er medvirkende til, at vi forventer prisfald tæt på 20 procent i USA og Sverige og Norge,« tilføjer han.
En anden faktor er desuden, hvor stor en andel af de eksisterende boligejere, som har variabelt forrentede lån. I Sverige er det stort set alle, mens det i USA er helt omvendt.
Men når det nu er blevet meget dyrere at finansiere boligkøb, vil prisfald følge i mange lande.
Og det vil have en særdeles mærkbar effekt på resten af økonomien, mener Sydbank.
Især i USA, hvor 10-15 procent af beskæftigelsen ifølge Sydbank direkte eller indirekte er relateret til boligmarkedet og byggebranchen, vil man komme til at opleve, at prisfald på boligmarkedet får indflydelse på landets økonomi.