Lyt til artiklen

Først kom det frem, at det store spillested Tobakken i Esbjerg var på randen af konkurs. Så blev lederen bortvist og politianmeldt for mistanke om svindel.

Nu kan en ny skandale være under opsejling – og omfanget kan være stort.

Efter at have fået aktindsigt i korrespondancer mellem Tobakken og det ligeledes kommunalt ejede spillested Godset i Kolding fra 2015 til i dag kan JydskeVestkysten afsløre, at spillestederne snakkede sammen om, hvilke honorarer, de tilbød danske kunstnere.

Ifølge JydskeVestkysten deltog otte andre spillesteder i Jylland og på Fyn også i lignende korrespondancer.

Blandt blev det ifølge lokalmediet blev diskuteret, hvad kendte kunstnere som Tessa, Saveus, Tim Christensen og den nu afdøde Hugo Helmig skulle tilbydes i honorar.

Det vækker harme – og kan være på kant med loven.

Overfor JydskeVestkysten vurderer juraprofessor ved SDU, Bent Ole Gram Mortensen, at kommunikationen tyder på, at spillestederne har lavet prisaftaler.

Det vil i så fald være et brud på Konkurrenceloven.

Hos Dansk Musiker Forbund vækker historien harme.

»Det ser ud, som om spillestederne har snydt musikere for tusindvis af kroner ved at koordinere priser. Det er virkelig usmageligt og bør på ingen måder kunne ske,« siger forbundets forperson Søs Nyegaard til JydskeVestkysten.

Overfor TV Syd kalder Tobakkens bestyrelsesformand Peter Amstrup oplysningerne 'bekymrende'. Han understreger, at spillestedet skal følge loven og lover, at mistanken om ulovlig koordinering af kunstnerhonorarer vil blive undersøgt.

»Man må også spørge sig selv, hvornår man går fra almindeligt, kollegialt samarbejde og erfaringsudveksling til egentlig karteldannelse. Det virker til at være en gråzone, men det skal vi have belyst,« siger Peter Amstrup.