Kronprins Frederik og elever fra 5.A på Hvide Sande Skole indviede torsdag eftermiddag Danmarks og hele Skandinaviens hidtil største havvindmøllepark.

Med et symbolsk tryk på en knap blev der åbnet for produktionen af en enorm mængde hundrede procent 'grøn' strøm fra Horns Rev 3, som består af i alt 49 kæmpemøller, der er placeret omtrent 40 kilometer ude i Nordsøen.

Kronprins Frederik ankom kort før klokken 13 som den sidste af de mange officielle gæster.

Som det første gav han en ventende statsminister Mette Frederiksen (S) hånden og derefter et kram, inden han gik ind i teltet, der er stillet op på den vestjyske fiskerihavn.

Horns Rev 3, Danmarks og Vattenfalls største havvindmøllepark, ses her i Nordsøen ca. 40 km fra Hvide Sande torsdag 22. august 2019.
Horns Rev 3, Danmarks og Vattenfalls største havvindmøllepark, ses her i Nordsøen ca. 40 km fra Hvide Sande torsdag 22. august 2019. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Horns Rev 3 laver så meget klimavenlig strøm, at det dækker 425.000 husstandes årlige elforbrug. Kapaciteten gør, at mængden af vindstrøm i Danmark i ét hug stiger med 12 procent.

Men på trods af den enorme effekt, de 49 MHI Vestas-kæmpemøller leverer, mens vingerne snurrer lystigt ude på det blæsende hav, så er der allerede nu tre andre nye store danske havmølleparker på vej.

Hver af disse kommer til at yde i omegnen af dobbelt så meget som Horns Rev 3.

Og flere havvindmølleparker må forventes at blive opført i nær fremtid, hvis regeringens ambitiøse mål om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent skal nås, og at vi fra 2030 udelukkende bruger 'grøn' strøm.

Kronprins Frederik og elever fra 5.A på Hvide Sande Skole.
Kronprins Frederik og elever fra 5.A på Hvide Sande Skole. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Ved den officielle indvielsesceremoni i Hvide Sande deltager ud over Kronprinsen statsminister Mette Frederiksen (S) samt klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

»I dag er en festdag. Vi indvier Danmarks største havvindmøllepark. Det er et utroligt vigtigt skridt i den retning, vi alle sammen ønsker om at gå mod at få helt ren og 'grøn' strøm i stikkontakterne,« sagde Dan Jørgensen.

Statsminister Mette Frederiksen, som de seneste par dage har haft nok at gøre i forbindelse med det pludseligt aflyste besøg af USA's præsident' Donald Trump, ankom få minutter efter sin partifælle.

»Vi vil reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Det her er et kæmpe bidrag til det. Det er fantastisk lokalt her i Hvide Sande. Og det er fantastisk for hele Danmark,« sagde statsministeren.