En iskold øl på en café. En aften med rødvin og god mad på en restaurant. Eller hvad med en tur i biografen?

Det føles som en evighed siden sidst, men mandag aften blev der endelig sat foreløbige datoer på, hvornår vi igen kan få lov at opleve nogle af de ovenstående ting.

En række ting blev dog ikke nævnt:

For hvad med diskoteker? Hvad med alle de festivaler, der står til at skulle løbe af stablen til sommer?

Disse ting – og flere andre – ligger længere ude i fremtiden end den nye genåbningsplan, men det skal ikke forhindre dig i at drømme.

Derfor har B.T. bedt to eksperter kigge på fem punkter – festivaler, nattelivet, tilskuere på stadion, rejser og bryllupper – og fået dem til at give deres bedste bud på, hvornår de pågældende ting 'åbner op'.

Festivaler (med særligt fokus på Roskilde Festival i slutningen af juni):

Theis Lange, professor i biostatistik på Københavns Universitet.

»Jeg er bange for, at vi ikke når det på grund af tid. Selv hvis genåbningen går, som den skal, vil Roskilde først kunne få et 'go' et par uger før, og er det tidsnok? Det tvivler jeg på.«

»Og så skal man huske, at selv med et coronapas vil sådan en festival være en potentiel superspreder. Det skal man være klar til rent politisk.«

Theis Lange understreger dog, at der er så mange ubekendte faktorer, at man umuligt kan spå om, hvordan de kommende måneder vil tage sig ud. Derfor er det kun 'kvalificeret gætværk', han kommer med i løbet af artiklen.

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet:

»Jeg tror godt, vi kan få lov at se mindre festivaler i sensommeren, men 80.000 personer på Roskilde? Det tror jeg ikke på. Alle vil ikke være vaccineret på det tidspunkt, så der er mange personer, der er modtagelige over for virussen, og så kan det gå stærkt.«

»Og så er der folk fra udlandet også. Hvis Roskilde skal blive til noget, tror jeg, det bliver med færre personer og kun danskere.«

Nattelivet:

Theis Lange:

»I nattelivet er det indendørs, der er mange mennesker, og der er alkohol. Den konstruktion indeholder en temmelig høj smitterisiko, så nattelivet kommer i sidste række.«

Jan Pravsgaard Christensen:

»Det bliver nok det allersidste. Her skal vi næsten have alle vaccineret, for selvom man kan fremvise en negativ test, kan man jo stadig blive smittet, og som vaccineret kan man godt smitte. Det vil altså sige, at der stadig kan bryde smitte ud, selvom alle egentlig har fremvist et gyldigt coronapas.«

»Alle undersøgelser viser, at natklubber kan være noget af det værste, så man tager nok ingen chancer der.«

Tilskuere på stadion:

Theis Lange:

»Jeg tror og håber, at det er noget, som vi snart kommer til at se. Det er udendørs, og selvom vi arbejder med den risiko, at der på trods af coronapasset vil slippe nogen igennem med smitte, vil det ikke give et superspreder-event i modsætning til eksempelvis Roskilde og natklubberne. Selv hvis det går galt, går det ikke fuldstændig galt.«

Jan Pravsgaard Christensen:

»Nu er det heldigvis udenfor, og det gør en del. Jeg tror nok, at vi omkring maj kan begynde at se tilskuere på de danske stadioner, men det kunne nok godt starte med at være med 50 procent eller mindre. Og så kan man skalere op.«

Rejser:

Theis Lange:

»Rejser er den helt store ubekendte, så det tør jeg simpelthen ikke spå om. Det afhænger af Danmark, EU, de andre lande, flyselskaberne og andre aktører.«

Jan Pravsgaard Christensen:

»Jeg tror helt sikkert, at de rejseglade danskere kan få lov at nyde solen sydpå til sommer. Det bliver nok ikke alle steder, men man skal tænke på, at de higer efter turister, så de vil for alt i verden gerne have, at folk kommer til.«

Bryllupper:

Theis Lange:

»Det handler meget om, hvorvidt politikerne stoler på, at danskerne vil rette ind efter anbefalinger. For hvis man har et bryllup, hvor man har de samme principper svarende til et coronapas, behøver det ikke være så slemt.«

Jan Pravsgaard Christensen:

»Bryllupper er jo private sammenkomster, så man kan ikke lave krav om test. Dog tror jeg sagtens vi kan forvente, at man i slutningen af foråret ser et forsamlingsforbud på 50 til 100, og så kan man jo begynde at holde dem.«