6.775 danskere er siden søndag morgen blevet vaccineret mod covid-19. Supervåbnet er nu i vores hænder. Der er lys et sted ude i fremtiden.

Men hvor lang tid skal vi egentlig forvente, der går, før vaccinen får en reel betydning for vores hverdag og de restriktioner, vi lever under?

Hvornår 'virker den' på vores liv?

Ikke lige foreløbigt, lyder det fra Jan Pravsgaard Christensen, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet og forsker i vacciner.

»De første par måneder betyder vaccinen intet eller i hvert fald meget lidt for, hvordan vi bredt i samfundet kan leve vores liv,« siger han.

Han forklarer, at det primære formål i øjeblikket er at beskytte de ældre og sårbare, så de ikke risikerer at blive indlagt eller dø.

»Imens de ældre, sårbare og frontpersonalet bliver vaccineret, får det ikke indflydelse på resten af samfundet,« siger han.

For selv om man på den måde måske får vaccineret 15 procent af befolkningen, er det ikke den del af befolkningen, hvor smitten især spredes.

»Og så længe, der stadig er ældre og sårbare, som ikke er vaccineret, betyder det derfor stadig restriktioner for os andre, så smitten er nogenlunde under kontrol,« siger han.

Dertil kommer, at kun omkring 95 procent har glæde af Pfizer-vaccinen. Så selv når man har vaccineret alle sårbare og ældre, vil der være nogle, der stadig er i risiko, som vi som samfund skal tage hensyn til.

I det hele taget er det ikke antallet af vaccinerede, man skal kigge på, når man vurderer, om restriktioner skal fjernes.

»Det er antallet af smittede, der er problemet. Det er først, når vi ser antallet af smittede falde, at vi kan begynde at løfte restriktioner,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

Han frygter derfor også, at der både i januar og februar vil være masser af restriktioner.

»Vi har simpelthen alt for mange smittede og et overbelastet sundhedssystem. Så vi er nødt til at have lagt mere låg på epidemien, før der kan åbnes mere op,« siger han.

Ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, er det også for tidligt at glædes så meget over vaccinen, at vi smider mundbind og begynder at kramme igen. Inden lyset venter der ifølge ham nogle hårde vintermåneder, hvor der stadig vil være hårde restriktioner.

»Vi får gradvis mere beskyttelse. Men vi kan ikke fra den ene dag til den anden smide restriktionerne, og vi skal stadig holde fast i, at vi ikke er gennem vinteren endnu – med almindelig influenza er det ofte i februar, det hele topper. Vaccinen giver os et håb, men vi skal holde fast i en blanding af tålmodighed og håb. Der er mange, der tænker på, om de kan tage på sommerferie eller på musikfestivaler til sommer, og det kan vi ikke svare på endnu,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Jan Pravsgaard Christensen aner dog lys, når foråret for fat. Ikke så meget på grund af vaccinen, men på grund af vejret:

»Måske allerede i marts og april, når vejret begynder at blive bedre. Det alene vil formentlig sløve epidemien ned. Det så vi jo ske sidste år,« siger han og fortsætter:

»Og jo flere vi samtidig får vaccineret, jo tættere kommer vi på flokimmunitet.«

Det er dog først, når vi når op i nærheden af, at 40-50 procent af befolkningen er vaccineret, at virus får sværere ved at sprede sig.

»Og vi skal nok hen i nærheden af start-sommer, før 40-50 procent er vaccineret,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

Og først når 60-70 procent er vaccineret, opnår vi den fulde flokimmunitet, så smitten stille og roligt dør ud.

Set i det lys spiller de 2,6 millioner ekstra vacciner, som Danmark har lagt billet ind på, en vigtig rolle.

I søndags fik Lægemiddelstyrelsen en bekræftelse på, at Danmark får vaccinerne, men det er endnu uvist hvornår.

»De vacciner vil jo bl.a. gå til de 18-30-årige, som lige nu er med til at sprede smitten. Så jo hurtigere vi får de 2,6 millioner vacciner, jo hurtigere forventer jeg, at smitten falder,« siger han.

Så selv om der i første omgang venter et par mørke vintermåneder, før hverdagen for alvor begynder at se lys ud igen, mener Jan Pravsgaard Christensen nu, der er lidt at glæde sig over.

»Vi har fået bedre behandlinger, patienterne klarer sig bedre på hospitalerne end tidligere, og nu har vi også supervåbnet med vaccinerne. Og i takt med at flere bliver vaccineret, vil smitten også falde,« siger han.