Kighosteepidemi. Nye udbrud af mæslinger. Flere smittede.

Overskrifterne er fra i år og den slags, der får forældre til små babyer og kronisk syge børn til at bande ad de forældre, der ikke får vaccineret deres børn.

Hvert år misser titusindvis af børn en vaccination i børnevaccinationsprogrammet, og det betyder, at vi i Danmark ikke opnår den flokimmunitet, vi kunne have.

Men det skal være slut. Tilslutningen skal højere op.

Sundhedsminister Magnus Heunicke vil gerne have vaccinationstilslutningen højere op.
Sundhedsminister Magnus Heunicke vil gerne have vaccinationstilslutningen højere op. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Helt op på 95 procent, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S). For ham er vacciner en mærkesag.

»Vacciner virker. De redder liv, og derfor skal vi gøre det så nemt som overhovedet muligt for danske forældre at få vaccineret deres børn til tiden,« siger ministeren.

Og det kommer der nu et nyt værktøj til. Fra 21. oktober får forældre en påmindelse i deres e-Boks, 14 dage før det er tid til, at deres børn skal vaccineres.

For selv om der er en lille gruppe af danske forældre, som fravælger vacciner bevidst, viser undersøgelser blandt forældre til børn, der mangler vacciner, at det er en travl hverdag med små børn, som er den største trussel mod vaccinationsprogrammet.

Forældrene glemmer det simpelt hen.

»Jeg er selv far til to piger, og jeg ved, hvor meget der er at gå op i som børnefamilie. Det er nemt at blive i tvivl om, hvorvidt man har husket alle vaccinationerne, og det vil vi gerne hjælpe forældre med,« siger Magnus Heunicke.

I Danmark har der de seneste år været en stigning i tilslutningen til vaccinationsprogrammet, og påmindelser i forældrenes e-Boks kan være en del af forklaringen, fortæller afdelingschef i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause.

Siden 2014 har Statens Serum Institut nemlig mindet forældre om det, hvis deres barn mangler en eller flere vaccinationer. Efter ordningen gik i gang, har flere børn fået deres fire- og femårsvaccinationer

Det får sundhedsministeren og Statens Serum Institut til at håbe på, at det nye påmindelsessystem har det resultat, at endnu flere børn får de livsvigtige stik til tiden.

»Mit mål er at komme op på en dækning på 95 procent for alle børn for alle de vacciner, vi giver i børnevaccinationsprogrammet. Kommer vi op på 95 procent, så giver vi også de børn, der ikke kan få vaccinen, den størst mulige sikkerhed,« siger Magnus Heunicke.

Aktuelt får op mod 96 procent af alle børn de tre vaccinationer, der gives i løbet af deres første leveår. Når det gælder MFR-vaccinen, som børn skal have, når de er 15 måneder og fire år, er tilslutningen lavere – 95 og 93 procent.

Tilslutningen til femårsvaccinationen er på 92 procent, og ofte gives vaccinationerne for sent. Den sidste vaccination, der gives i børnevaccinationsprogrammet, er HPV-vaccinen. I 2017 havde 59 proccent af en årgang fået det første stik, og 36 procent havde fået begge stik.

Og som samfund har vi al mulig interesse i at få vaccineret så mange som muligt og få tilslutningen højere op, siger afdelingschef ved Staten Serum Institut Tyra Grove Krause.

»Det er vigtigt med en høj tilslutning, fordi vi på den måde kan undgå, at børn bliver alvorligt syge og i værste fald dør af sygdomme, som vi kan forebygge,« siger hun.