Fra 1. juli skal du have en officiel tilladelse fra Miljøstyrelsen for at tage dig af syge pindsvin.

Hvis du finder et pindsvin i nød, må du ikke længere selv forsøge at pleje og passe det efter bedste evne.

Fra 1. juli træder nye regler i kraft, der betyder, at kun private pindsvineplejere med en officiel tilladelse fra Miljøstyrelsen må tage sig af nødstedte pindsvin.

Det fremgår af en bekendtgørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet fra december sidste år.

Tilladelserne er allerede givet til de af landets omkring 80 pindsvineplejere, der er blevet godkendt, oplyser Miljøstyrelsen til TV2 Lorry.

Arkivfoto
Arkivfoto Foto: Kim Haugaard
Vis mere

Én af dem er Inge Tornkjær, formand for Pindsvineplejerne, der fra sit hjem i Dragør på Amager har plejet de piggede væsener i mange år.

Hun glæder sig over de nye regler.

»Nu undgår vi, at alle mulige mennesker tager syge pindsvin med hjem, fordi de synes, det kunne være morsomt for børnene at pleje pindsvineunger,« siger Inge Tornkjær.

Hun advarer mod, at forkert pleje af pindsvin allerede har haft alvorlige konsekvenser.

»Det er jo et vildt dyr. Hvis man gør noget forkert, ender de med at dø af det. Sidste år var der mange problemer med, at folk passede pindsvineunger forkert. Men vi kunne ikke gøre noget ved det. Det kan vi så nu, når den nye lov træder i kraft i morgen (mandag, red.),« siger Inge Tornkjær.

Det varme sommervejr i den seneste tid har allerede givet foreningen ekstra arbejde. Der er blevet indleveret 10 pindsvin i den seneste måned, og heraf har tre-fire af dem været dehydrerede.

Inge Tornkjær oplever dog, at folk generelt har været gode til at huske at sætte vand ud til pindsvinene. Med de nye regler kan hun se frem til endnu mere arbejde.

»Nu er der snart ved at være unger, og så varer det ikke længe, før vi bliver lagt ned,« siger Inge Tornkjær.

Hvis du finder et pindsvin, der opfører sig unormalt, bør du hurtigst muligt kontakte en pindsvineplejer eller Dyrenes Beskyttelse. Du skal ikke røre ved pindsvinet, men sikre dig, at det ikke stikker af, lyder opfordringen fra Inge Tornkjær.

Hvis du finder et sygt pindsvin, kan du:

Ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812 – er døgnbemandet alle ugens dage.

Kontakte Pindsvinevennerne i Danmark på vagttelefonen på 30 14 16 64.

Ringe til en dyrlæge

Stil gerne skåle med vand frem i haven - men ikke mælk. Det kan de nemlig ikke tåle.