Tirsdag formiddag åbner landets genbrugspladser igen, men både politiet og kommunerne kommer med en løftet pegefinger:

Kom kun, hvis det er absolut nødvendigt.

Da statsminister Mette Frederiksen for godt to uger siden lukkede Danmark ned i forsøg på at bremse spredningen af coronavirussen, lukkede også alle landets genbrugsstationer.

Nu kan haveejere og andet godtfolk altså igen komme af med afskårne grene, rådne brædder og hvad der ellers måtte ligge og hobe sig op på matriklen eller i pulterkammeret.

Tirsdag morgen var der kø foran genbrugspladsen i Fredericia Kommune, da der igen blev åbnet efter coronakrisen.
Tirsdag morgen var der kø foran genbrugspladsen i Fredericia Kommune, da der igen blev åbnet efter coronakrisen. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Men er du en af de mange, der har brugt det gode vejr under karantænen til at få haven til at stå ekstra skarpt, skal du altså ikke skynde dig at fylde traileren med det samme og drøne afsted.

Både politiet, kommunerne og de enkelte genbrugspladser advarer nu direkte om, at folk kun skal komme, hvis det er absolut nødvendigt.

Flere politikredse skriver på Twitter, at politiet har særlig fokus på pladserne tirsdag, og brugerne rådes til at holde god afstand, have tålmodighed eller simpelthen bare vente nogle dage med at aflevere affald.

'I dag åbner genbrugspladserne igen. Men. Hold. Nu. Afstand. Og udskyd gerne dit besøg. Det er alligevel ikke så interessant at holde i kø,' skriver Nordjyllands Politi eksempelvis.

Det samme gør flere genbrugspladser på de sociale medier.

'Tag nu kun på genbrugspladsen, hvis det er strengt nødvendigt,' skriver Furesø Kommune på Facebook.

Her opfordres borgerne til at vente en dag eller to med at læsse affald af.

'...der bliver brug for tålmodighed fra alle, hvis genåbningen af kommunens genbrugsstationer skal ske gnidningsfrit,' lyder det.

Kø foran genbrugspladsen i Fredericia Kommunes tirsdag morgen.
Kø foran genbrugspladsen i Fredericia Kommunes tirsdag morgen. Foto: Claus Fisker
Vis mere

På Vestforbrændingens profil beder man direkte folk om at blive hjemme.

'For at mindske risiko for smittespredning og undgå lange køer anbefaler vi dog, at man kun kører på genbrugsstationen, hvis det er absolut nødvendigt, og at man følger myndighedernes anvisninger om så vidt muligt at blive hjemme.'

På alle pladser er der indført en lang række forholdsregler for at undgå smittespredning.

Det drejer sig blandt andet om at holde afstand og kun lukke enkelte brugere ind ad gangen.

Aarhus Kommune opfordrer også folk til at planlægge deres besøg og sortere affaldet hjemmefra, så de sparer tid på pladsen.

Flere kommuner har forsøgt at forberede sig på åbningen ved at indkalde ekstra mandskab.

Er du alligevel taget på genbrugspladsen? Hvordan ser situationen ud hos dig? Send os et foto på 1929@bt.dk eller på vores side på Facebook.

Og ifølge TV2 Lorry forventer både Vestforbrændingen, ARC, Norfors og ARGO, som ligger i hovedstadsområdet, lange køer af biler på åbningsdagen. Derfor råder man generelt folk om at blive væk - med mindre det er strengt nødvendigt at aflevere affald.