Vedvarende hovedpine, træthed eller koncentrationsbesvær.

Senfølger fra corona rammer mange – tilsyneladende også dem, der aldrig har været smittet.

I en ny norsk undersøgelse af unge og voksne var forekomsten af senfølger således stort set lige så høj blandt dem, der har haft covid-19, som dem, der ikke havde.

Forskerne bag studiet konkluderer på den baggrund, at andre faktorer end corona udgør en risiko for det, de kalder 'langvarig covid', skriver Dagbladet.

»Undersøgelsen viser, at der kan være mange årsager til langvarige symptomer som træthed – ikke kun covid og infektion. Andre forhold, såsom ensomhed, kan være endnu vigtigere,« siger professor i klinisk medicin Vegard Wyller, som er en af folkene bag undersøgelsen.

Nedsat fysisk evne, depression, søvnløshed, koncentrationsbesvær, 'hjernetåge', hoste, åndenød, træthed og hovedpine er blandt nogle af de typiske senfølger, som folk siger, de oplever.

I det omtalte studie rapporterede 49 procent af dem, der havde haft covid, om senfølger. Men i kontrolgruppen, hvor deltagerne ikke havde haft covid, rapporterede 47 procent om lignende symptomer.

Undersøgelsen, som omfattede over 400 personer mellem 12 og 25, er metodisk rigtig god, mener Guri Rørtveit, en anden norsk medicinprofessor.

Hun mener selv, at det er coronaens påvirkning af samfundet, der kan have påvirket mange.

»Det er usandsynligt, at de unge ikke er blevet ramt af så dramatiske tiltag og lukningen af samfundet.«