Nanna Mærsk fik modermærkekræft, da hun var blot 20 år.

»Jeg var meget nervøs. 'Kan jeg dø af det her?' 'Skal jeg have kemo?' Tankerne kørte rundt i hovedet på mig,« siger hun.

I forbindelse med den snarlige sommer står den i dag 34-årige Nanna nu frem for at fortælle sin historie om, hvordan en andens årvågenhed blev hendes held.

»Jeg synes, det var lidt pjattet, da min far sagde til mig, at jeg skulle få undersøgt et modermærke på armen,« husker Nanna Mærsk.

Pletten på armen var rigtig nok ubetydelig. Men til gengæld faldt hudlægen over en anden lille plet under brystet, da han alligevel var i gang med at undersøge hende.

Det skulle vise sig at være alvorligt.

For at nedtone en uren hud var Nanna Mærsk hyppig solariebruger i sine unge år. Allerede som 14-15-årig tog hun i perioder solarium.

»Huden glemmer jo aldrig. Men det tænker man ikke over, når man ung. Der går man mere op i, hvordan man ser ud,« siger hun.

Nanna Mærsk. Foto: Privat.
Nanna Mærsk. Foto: Privat.
Vis mere

Når hun husker tilbage på sin barndom i 1980'erne, husker hun også at være blevet forbrændt af solen.

»Jeg tror ikke, man tænkte over at beskytte sig mod solen på samme måde, som man gør i dag,« siger hun.

Pletten under brystet, der var lille, men ujævn, skulle vise sig at være modermærkekræft. Den mest alvorlige form for kræft, fordi den hurtigt kan sprede sig og dermed være uhelbredelig. Alene i Danmark dør omkring fem om ugen.

»Jeg var jo kun 20 år. Så jeg vidste ikke noget om modermærkekræft. Jeg var ret bange for, hvad der skulle ske med mig,« siger Nanna Mærsk.

Med app'en Miiskin kan du som Nanna tjekke og holde øje med dine modermærker. Foto: Miiskin.
Med app'en Miiskin kan du som Nanna tjekke og holde øje med dine modermærker. Foto: Miiskin.
Vis mere

Kræften havde dog ikke spredt sig, og den blev fjernet af en hudlæge, efter den blev opdaget.

I dag er Nanna blevet bedre til at passe på sin hud. Hun tager aldrig solarium og holder sig ude af solen, når den står højt på himlen. Også hendes to små børn på hhv. et og tre år får godt med solcreme på, når de er udenfor.

Hun går ofte til kontrol hos hudlægen, men bruger også en app (Miiskin) til at fotografere mærkerne på hud. På den måde kan hun selv holde øje med, om de er vokset eller har ændret form og farve.

»Det giver mig lidt mere ro på,« siger hun.