Før ambulancer torsdag nåede frem efter en voldsom eksplosion i Helsinge, fik ofrene hjælp hos naboerne. 

Det fortæller en beboer i området nu til B.T., mens fire piger og en 44-årige kvinde er i kritisk tilstand på Rigshospitalet.

»Det er, hvad vi hører, og én pige ser vi så komme ind til min nabo og er derinde og blive skyllet,« siger Rie Bjerknæs, som bor i kort afstand fra et rækkehus i Nygade, hvor eksplosionen opstod.

Politiet arbejder ud fra en hypotese om, at den alvorlige hændelse fandt sted, fordi der inde i huset blev sat ild til en tørshampoo med en lighter.

Pigen hos Rie Bjerknæs' nabo blev efterfølgende overgivet til myndighederne.

»Der kommer både brandfolk og ambulancefolk ind og overtager, og så bliver hun jo selvfølgelig fragtet videre lidt tid efter,« siger Rie Bjerknæs.

»Hun havde tæppe omkring sig, og hun går selv ud af lejligheden med nogen omkring sig – men jeg kan forstå, at de var i chok.«

Rie Bjerknæs var i sin egen bolig, som også ligger i Nygade, da hun pludselig hørte postyr udenfor.

»Vi hører lige pludselig en masse sirener og kan høre, at det kommer tættere på. Til at starte med tror vi, at det er fjernsynet, men da det kommer tættere på, slukker vi lyden og får kigget ud af vinduet og kan se, at der kommer brandbiler.«

Da Rie Bjerknæs gik udenfor, kunne hun se, at et vindue var blæst ud af rækkehuset.

Hun kalder det »virkelig frygteligt, det, der er sket« og kommer samtidig med et opråb til folk, der dukkede op i Nygade efter den alvorlige hændelse: 

»Det kom lynhurtigt ud på medierne, at der var mange udrykningskøretøjer hernede, så folk kom jo til fra 'nær og fjern',« siger Rie Bjerknæs, »og rigtig mange stod og filmede.«

»Det er respektløs over for både ofre og deres pårørende, for så kan de stå og lægge det ud her og nu på medierne, og så er det måske nogle rigtig grimme ting, som pårørende for at se.«

Nordsjællands Politi modtog anmeldelsen om en eksplosion klokken 19.36.

I huset var fire piger i alderen 11 til 13 år og en kvinde på 44 år, som den ene af pigerne har en 'mor-datterrelation' til, oplyser politiet.

Alle fem er fredag indlagt i kritisk tilstand på Rigshospitalet.

Det var angiveligt en 43-årig mand, der i første omgang fik slået alarm til politiet og reddet ofre ud fra rækkehuset.

B.T. følger sagen.