Et mystisk syn kunne lørdag aften ses over København.

En rund ring, som på uforklarlig vis svævede rundt i luften på en lummer og lys sommeraften.

Imponerende cirkulær i sit udtryk.

Ringen gav næring til spekulationer på Twitter.

En bruger mente, at det kunne hænge sammen en brand ved Torvehallerne i København lørdag aften, hvor der blev indsat røgdykkere.

Nærbillede af røgringen, der kunne se over København i går.
Nærbillede af røgringen, der kunne se over København i går.
Vis mere

»En brand bliver til en konstant hvid røg. Så det er usandsynligt, at en brand som den ved Torvehallerne i går kan udløse en røgring,« siger operationschef Mads Graversen fra Hovedstadens Beredskab.

En anden bruger indikerer, at der kan være tale om insektsværme. Men heller ikke den forklaring holder vand.

Næh, forklaringen skal findes hos nogle krøllede kunsterhjerner. For det er ikke første gang, fænomenet ses over København.

I 2013 vakte en flyvende ring også opsigt. Ekstra Bladet skrev: »Sært flyvende fænomen set over København« og stillede spørgsmålet: Er det en ufo?

Det er en gaskanon som denne, der skaber røgringen, hvis vejrforholdene er perfekte. Billedet er taget ved en tidligere lejlighed.
Det er en gaskanon som denne, der skaber røgringen, hvis vejrforholdene er perfekte. Billedet er taget ved en tidligere lejlighed. Foto: Flemming Ottsen, Illutron
Vis mere

Forklaringen dengang handlede dog ikke om små grønne mænd og en mulig invasion af Jorden. Kunstnergruppen Illutron viste sig at stå bag, og ringen var en del af en sankthansfejring.

Derfor ringede B.T. til kunstneren Christian Liljedahl, der er tilknyttet Illutron.

Er det jer, der er på spil igen?

Ja, det må jeg indrømme.

Hvordan laver I den?

»Vi laver den med en stor gaskanon. Den fungerer egentlig som en kæmpestor ukrudtsbrænder, så det er sådan noget flaskegas, vi tænder af. I går var det vindstille og betingelserne perfekte for, at ildkuglen kunne blive til en røgring, der hang i luften i lang tid,« siger Christian Liljedahl.

Han forklarer, at ringen blev fyret af fra Refshaleøen på grund af en afslutningsfest knyttet til Copenhagen Habour Parade. Det er en musikfestival, hvor der bliver spillet levende musik fra både, der sejler i Københavns Havn.

Andre læser også