»Til sidst kunne jeg ikke mere. Det var så voldsomt, og det føltes, som om mit barn var på vej væk fra mig.«

Cecilie Roland stod og så på sin lille datter Sophia på bare tre måneder, som kæmpede for at få luft i en hospitalsseng.

Ligesom mange andre børn lige nu har Sophia været ramt af RS-virus, men for den lille baby blev forløbet ekstra kritisk, og det er der med stor sandsynlighed en helt særlig grund til.

Sophia er en af de børn fra Korsør-området, der er blevet forgiftet af det farlige stof PFOS. Det samme er hendes storesøster Olivia på to år, og deres mor Cecilie Roland er ikke i tvivl om, at det er grunden til, at hendes to små piger konstant er syge.

Sophia måtte både have sonde og CPAP-maske under sin indlæggelse (Privatfoto)
Sophia måtte både have sonde og CPAP-maske under sin indlæggelse (Privatfoto)
Vis mere

»Vi har ikke oplevet, at vores yngste datter har været rask endnu. Der gik fire dage, fra vi kom hjem fra hospitalet, så blev hun smittet med en luftvejsinfektion, og hun har været syg med forskellige ting siden,« fortæller Cecilie Roland.

Senest har Sophia været indlagt med RS-virus, hvor den lille pige fik det dårligere og dårligere dag for dag.

Cecilie Roland fortæller, hvordan hendes lille datter fik CPAP-maske på, sonde, og at hun hver anden time skulle suges i svælget for slim.

Noget, der fik den lille baby til at græde og kaste voldsomt op, så hun tabte sig endnu mere.

Lille Sophia under sin første indlæggelse (Privatfoto)
Lille Sophia under sin første indlæggelse (Privatfoto)
Vis mere

»Hun havde det så dårligt, og hun fik det bare værre og værre, til sidst var hun helt ukontaktbar meget af tiden,« fortæller Cecilie Roland.

Hun frygtede til sidst for, at hun ville miste sin lille datter, fordi Sophia ikke fik det bedre, og lægerne på Nykøbing Falster Sygehus begyndte at tale om at overflytte hende til Rigshospitalet, fordi situationen udviklede sig så kritisk.

Heldigvis begyndte det til sidst at vende, og Sophia kunne udskrives, men havde dog fortsat en åben indlæggelse.

Det er dog ikke kun lille Sophias helbred, Cecilie Roland og hendes mand kæmper med.

Sophias storesøster, Olivia, der også er hårdt ramt af sygdom. (Privatfoto)
Sophias storesøster, Olivia, der også er hårdt ramt af sygdom. (Privatfoto)
Vis mere

Også storesøster Olivia på to år er meget oftere syg end hendes jævnaldrende.

I gennemsnit er hun rask i otte dage for så at være syg i fire dage, fortæller Cecilie Roland.

Hun har også en dreng på otte år, men modsat sine søstre, er han ikke mere syg end andre børn og var det heller ikke som lille, og for Cecilie Roland viser det også, at hendes døtre mærker konsekvenserne af PFOS-forgiftningen.

Olivia og Sophia er blevet PFOS-forgiftet, fordi Cecilie Roland fuldstændig uvidende har spist kød med et alarmerende indhold af det sundhedsskadelige stof PFOS under sin graviditet.

Lille Sophia, der har været syg hele sit korte liv. (Privatfoto)
Lille Sophia, der har været syg hele sit korte liv. (Privatfoto)
Vis mere

Hendes ældste datter har også spist kødet som helt lille.

Det kan både have påvirket hendes eget og døtrenes helbred, og hun er dermed i samme situation som en række personer, der alle har fået kød fra Korsør Natur- og Kogræsserforening.

En sag, som blandt andet TV 2 Øst har dækket intensivt, og det er også her, Cecilie Roland første gang har fortalt om sine døtres problemer.

Begge piger er lige nu ved at blive undersøgt for, om de har en immundefekt.

Sophia under sin anden indlæggelse, mens hun er i CPAP-behandling. (Privatfoto)
Sophia under sin anden indlæggelse, mens hun er i CPAP-behandling. (Privatfoto)
Vis mere

Professor i toksikologi ved Københavns Universitet Lisbeth Knudsen siger til TV 2 Øst, at man ikke med sikkerhed kan sige, om der er en sammenhæng mellem pigernes mange sygdomme og giftstoffet, men at det er sandsynligt.

»Jeg vil i hvert fald sige, at det kan absolut ikke udelukkes, men når vi kommer ned på det individuelle plan, så er det meget svært at sige, at det lige er det, for der er jo andre faktorer, der kan spille ind,« fastslår hun.

Begge piger er lige nu ved at blive undersøgt for, om de har en immundefekt, men hvis det er tilfældet, er der ikke så meget, lægerne kan stille op.

I sommer kom det frem, at 187 borgere fra Korsør har fået målt skyhøje værdier af giftstoffet PFOS i deres blod.

De høje værdier skyldes, at mange i kommunen i flere år har spist kød fra kvæg, der har spist på en forurenet eng, der ligger ved siden af den lokale brandskole, hvor stoffet PFOS blev brugt i slukningsskum.