Skiftende forklaringer i sag om stort tyveri har givet skår i tilliden til Rigsarkivet, mener Joy Mogensen.

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil nu have undersøgt Rigsarkivets rolle i forbindelse med sag om stort tyveri i 2012.

- Forløbet med skiftende forklaringer fra Rigsarkivet har bestemt ikke været tillidsvækkende, og de anklager, der er rettet mod Rigsarkivet, skal der følges op på, udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

- Jeg har derfor bedt Rigsarkivet om en redegørelse, der kan forklare, hvorfor man har sagt og gjort, som man har, og hvordan Rigsarkivet vurderer sikkerheden på arkivet, tilføjer hun.

Kommentaren falder, efter at en bog om tyveriet - "De forsvundne nazidokumenter" - er udkommet i denne uge.

I bogen fremgår det blandt andet, at Københavns Politi lod en tidligere højtstående naziofficer slippe af sted med at bestille dokumenter fra tyvene.

Myndighederne har tidligere bedyret, at det stjålne materiale var fundet og bragt tilbage på rette hylde.

Senere har det vist sig, at tusindvis af dokumenter om danske nazister, der meldte sig under tyskerne faner, stadig er forsvundne.

I Rigsarkivet er man klar til at imødekomme over kulturministerens krav.

- Rigsarkivet tager selvfølgelig ministerens udtalelse meget alvorligt, og vi går nu i gang med at udarbejde redegørelsen til ministeren, siger rigsarkivar Anne-Sofie Jensen i et skriftligt svar til Ritzau.

Tyverierne af dokumenterne blev opdaget i efteråret 2012. I maj 2013 blev to anklagede mænd idømt fængsel på henholdsvis to år og et år og ni måneder.

De havde over en årrække søgt om adgang til straffesager og lignende fra retsopgøret efter Besættelsen. Derigennem havde de systematisk stjålet en større mængde dokumenter og effekter.

Kulturministeriet bevilgede i 2015 fem millioner kroner til en gennemgang af de mest udsatte arkiver fra retsopgøret efter krigen.

Samtidig blev det besluttet at digitalisere arkiverne. Beslutningen blev truffet, efter at det var kommet frem, at tyverierne havde været mere omfattende og foregået over længere tid, end det var kommet frem under retssagen.

/ritzau/