Strømme Af Skattekroner.

Det kunne nemt have været ordene, der gemmer sig bag forkortelsen SAS.

For selskabet har været en dyr fornøjelse for danskerne.

Og nu skal der så bruges endnu flere skattekroner.

De danske politikere tror stadig på SAS som en forretning. 
De danske politikere tror stadig på SAS som en forretning.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Da redningsplanen for SAS blev præsenteret tirsdag, stod det klart, at den danske stat nu køber aktier for yderligere 845 millioner kroner i selskabet samtidig med, at man giver SAS 1,45 milliarder kroner i kompensation.

Det fortæller Jacob Pedersen, der er analysechef i Sydbank.

»Politikerne er trådt ud af deres behov for at tække vælgerne her. De har forsøgt at gøre det, der er bedst for Danmark. De tror på mere trafik i Københavns Lufthavn,« siger han.

Pedersen vurderer, at SAS under coronakrisen fik mellem fem og seks milliarder kroner i støtte fra den danske stat.

Air France-KLM har muligheden for at opnå aktiemajoriteten i SAS indenfor nogle år. 
Air France-KLM har muligheden for at opnå aktiemajoriteten i SAS indenfor nogle år.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Og så er der kapitaludvidelserne fra 2009 og 2010.

I 2009 fik SAS 580 millioner danske skattekroner, mens de året efter fik 480 millioner kroner.

Og det er kun beløbene fra den nyere tid.

»Hvor meget den danske stat alt i alt har skudt i SAS, har jeg ikke noget samlet bud,« siger analysechefen. Men milliarder af kroner er det i hvert fald blevet til.

Og det selvom danskerne i flere meningsmålinger har sagt, at staten ikke længere bør være aktionær i selskabet, som Danmark ejer 25,8 procent af.

»Det er jo meget følelsesmæssigt, når den enkelte person kommer med sin holdning. Men jeg er sikker på, at politikerne allerede ser SAS som en god forretning i forhold til, hvad der bliver trukket til Danmark via SAS,« siger Jacob Pedersen. 

Spørgsmålet er så, om danskerne bare skal fortsætte med at hælde penge i SAS.

»I den nye aftale står jo, at Air France-KLM har mulighed for at overtage aktiemajoriteten indenfor nogle år, men jeg er overbevist om, at de danske politikere stadig gerne vil være med i et parløb,« siger analysechefen, der hæfter sig ved, at man tirsdag i første omgang ikke fik de ønskede 9,5 milliarder kroner ind i ny kapital, men måtte nøjes med 5,5 milliarder kroner. 

Onsdag morgen styrtdykkede SAS-aktien med 90 procent på fondsbørsen i København. Et fald der dog er faldet lidt op af dagen.

At nogle overhovedet køber SAS-aktier, undrer Jacob Pedersen.

»Det overrasker mig meget, da aktien jo har udsigt til at blive værdiløs. Der er virkelig nogen, der sprænger spekulationstærsklen. Aktien er kørt op fra bund. Jeg har aldrig set noget lignende,« siger Jacob Pedersen.