Lyt til artiklen

En hjemmestrikket, brun sweater, der ligger henslængt over en stol.

Det lyder banalt, men det er billeder som dette, der er over en halv million mennesker, der følger med i på Instagram. Det er flere følgere, end hvad Mette Frederiksen, Christiane Schaumburg-Müller eller Peter Falktoft eksempelvis har.

Det er navne, du kender, men du kender næppe Mette Wendelboe Okkels – men hun er kæmpestor.

'PetiteKnit' går hun under, og hun kan vist roligt siges at være Danmarks førende strikkeguru med 566.000 følgere på Instagram.

Men det lå faktisk ikke i kortene, at den nu 32-årige kvinde bag de velkendte strikkeopskrifter skulle leve af garnnøglerne.

Det hele startede i 2016 sideløbende med, at hun læste til læge i Aarhus. En skæbnesvanger dag besluttede hun at droppe ud af studiet, et år før hun fik den hvide kittel på. I stedet satsede hun det hele på strikkeopskrifterne.

En beslutning, der var flere år undervejs, men som hun i dag ikke fortryder et sekund.

»Inderst inde havde jeg besluttet mig, men det var svært for mig at gøre det alligevel. Det var jo i nogles øjne det ufornuftige at gøre, og jeg havde også svært ved at identificere mig som en, der ikke gjorde sine ting færdigt,« siger Mette Wendelboe Okkels til B.T.

Men hun gjorde det – og det er der formentlig ufatteligt mange strikkeentusiaster, der takker hende for i dag.

For 'PetiteKnit' er på manges læber, ikke mindst siden coronanedlukningen, hvor 'rundpinde', 'raglanudtagninger' blev en fast del af manges ordforråd.

Ud over at være selvstændig erhvervsdrivende er Mette Wendelboe Okkels mor til fire med en femte på vej.
Ud over at være selvstændig erhvervsdrivende er Mette Wendelboe Okkels mor til fire med en femte på vej. Foto: Privatfoto
Vis mere

Foruden de mange hundredtusinder følgere har Mette Wendelboe Okkels fire børn, en femte i maven og en mand. De bor i Risskov, hvor hun har fem minutters gang til sit kontor, hvorfra hun sender opskrifter ud på ni forskellige sprog.

»Det bedste ved det hele er friheden. Friheden til at kunne tilrettelægge sin egen tid og til at kunne føre sine ideer ud i virkeligheden med det samme.«

Som selvstændig har hun en fleksibilitet i hverdagen, som de fleste af os drømmer om. Hun kan aflevere børnene om morgenen uden at frygte, at hun kommer for sent, og hun skal ikke stresse ud af døren.

Men egentlig holder Mette Wendelboe Okkels sjældent fri.

For mens andre strikker i fritiden, så strikker hun på arbejdet. Webshoppen skal også køre, så meget af dagen har hun travlt med administrative ting.

»Jeg er vokset op med to forældre, der er selvstændige, så jeg vidste godt, hvad jeg gik ind til. Jeg var indstillet på det, og jeg har en god arbejdsmoral.«

Det betyder også, at når den femte baby i maven melder sin ankomst til december, så står der ikke barsel i kalenderen. Baby skal med på kontoret, og det plejer at gå godt, siger hun.

På Instagram deler hun også ud af andet end bare strik. Udflugter med børnene og caféturene får følgerne også at se.

En balancegang, kalder hun det. For man kommer tæt på, men ikke helt tæt på.

»Min profil er personlig, men ikke privat. Jeg adskiller det ved at dele ting, der er relaterbare, men jeg deler aldrig private ting om mine børn eller følelser.«

Selvom Mette Wendelboe Okkels har skabt en succesforretning, er hun ydmyg omkring de mange følgere – men under overfladen lurer bekymringer om fremtiden også.

»Det er hverdag for mig nu, men det er fantastisk. Jeg er virkelig glad og taknemmelig, men som selvstændig erhvervsdrivende er jeg også konstant bekymret for, at folk stopper med at strikke i morgen,« siger hun.

Indtil videre er der dog ikke noget, der tyder på, at folk lægger garnet fra sig. Og så længe hun gider, vil hun fortsætte med at udvikle nye opskrifter.

»Jeg er ikke løbet tør for ideer endnu.«