Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortryder ikke, at hun beordrede alle mink aflivet, selvom der ikke var lovhjemmel til det.

Så klar var meldingen, da statsministeren torsdag aften gæstede Aftenshowet på DR 1.

Svaret faldt på det allerførste spørgsmål, som blev stillet af én af de to værter, Ulla Essendrop.

»Lad os bare begynde med et hurtigt spørgsmål,« lød det fra DR-værten, som herefter tilføjede:

»Fortryder du, at du i onsdag beordrede at alle mink skulle aflives, før du havde klarhed over, om der var lovhjemmel til det?«

»Nej, det gør jeg ikke,« svarede Mette Frederiksen, som med det samme tilføjede:

»Fordi jeg mener, det er den rigtigt beslutning med den risikovurdering, der ligger, i forhold til danskernes sundhed.«

»Det er selvfølgelig en fejl, at der ikke var hjemmel dertil, men jeg mener, beslutningen var rigtig set lyset af den rådgivning, vi har fået fra sundhedsmyndighederne.«

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, er rystet over statsministerens svar og mener, at hun er ligeglad med lovgivningen:

»Det her viser, at statsministeren er uhørt magtarrogant og ligeglad med at følge loven. Det er en kæmpe skandale, og det er dybt bekymrende for vores demokrati. For hvis statsministeren mener, hun er hævet over landets love, hvordan skal borgerne så have tillid til retssystemet og til de afgørende beslutnigner, som træffes i coronakrisen,« siger Sophie Løhde.

I Sophie Løhdes øjne får det nok desværre ingen konsekvens, at regeringen har brudt loven:

»Jeg er faktisk rystet over, hvordan den her skandale udvikler sig time for time. Desværre kan man frygte, at det ikke får nogen som helst konsekvenser for regeringen, fordi SF og Enhedslisten som sædvanlig holder hånden over Mette Frederiksen på trods af, at hun har givet en ulovlig ordre om at udslette et helt erhverv i Danmark og fjerne familiers livsgrundlag.«

I alt 17 millioner danske mink skal slåes ihjel.
I alt 17 millioner danske mink skal slåes ihjel. Foto: Astrid Dalum
Vis mere

Det var på et pressemøde 4. november, statsministeren var ude og sige, at alle mink i Danmark skal aflives. Hun henviste under pressemødet til Statens Serum Institut (SSI), som havde fundet en muteret virus blandt de smittede mink. En mutation, som kan indebære en risiko for, at den kommende vaccine ikke vil virke.

Minkavlerne over hele landet gik herefter i gang med at hasteaflive deres mink.

Søndag 8. november kom det dog frem, at Mette Frederiksens ordre, om at alle mink – også dem uden for smittezonerne – skulle slås ihjel, var ulovlig.

Det skabte kaos og forvirring, men alligevel skulle der gå to dage, før minkfarmerne modtog en ny mail om tirsdagen, hvor ordren blev omformuleret til en opfordring.