Hun fik at vide, at hun var for dum til nogensinde at blive til noget. At hun ikke ville kunne få en uddannelse. Forældrene var skuffede, lærerne var opgivende. Det var flovt, husker hun.

Mette Schak Dahlmann har som barn altid følt sig dum. Ved et tilfælde fandt hun sin rette hylde og har nu udgivet en bog om sin kamp for at finde sin plads i en mandsdomineret verden, hvor hun konstant har skullet bevise, at hun er dygtig på trods af sit køn.

»Som barn turde jeg ikke rigtigt drømme om, hvad jeg ville være, når jeg blev voksen. Det handlede mere om, om der overhovedet var muligheder for mig,« siger 31-årige Mette Schak Dahlmann, der er aktuel med bogen ‘Mette Murer: Jeg er jo bare mig’.

I dag arbejder hun som murer, tjener nok til at betale topskat og holder foredrag og deltager i debatter om ligestilling i byggefaget. Hun blev kendt som Mette-murer, da hun fik designet en unisex-skurvogn med et aflåst baderum, som fra sommeren 2021 blev implementeret i lovgivningen.

Mette Schak Dahlmann bor og arbejder i Aarhus, men er vokset op i den lille flække Ballum i Sønderjylland. Som barn havde hun udiagnosticeret adhd og havde svært ved at følge med i skolen. Hun havde for meget energi og havde svært ved at høre efter i timerne, for meget af det, der foregik på tavlen, forstod hun ikke.

Hun ‘turde ikke’ tage med forældrene til forældresamtale på skolen, for hun vidste godt, der ikke ville være mange rosende ord. Så hun blev hjemme og inviterede sin bedstemor forbi som opbakning, så hun kunne mildne forældrene lidt, når de kom hjem fra forældresamtalen.

»Jeg har altid følt mig dum, for det boglige var bare ikke lige mig. Mine lærere sagde, jeg ikke ville blive til noget, og det forstærkede bare den følelse af utilstrækkelighed, jeg selv havde,« siger hun.

Efter folkeskolen sled hun sig igennem HF på Haderslev Katedralskole. Første år dumpede hun tre ud af fem eksamener og klarede sig kun med nød og næppe gennem andet år.

Hun valgte derefter socialrådgiveruddannelsen, men fik ikke lavet sine lektier og havde svært ved at følge med fagligt.

Ingen havde nogensinde rådet hende til at tage en håndværksuddannelse, og hun havde ikke selv tænkt det som en mulighed. Hun ville ønske, at en studievejleder havde opfordret hende til at vælge en uddannelse, hvor hun skulle bruge sine hænder og praktiske sans.

Så da hun øjnede en mulighed for et sporskifte, slog hun til med det samme. En dag, da hun var på vej til ishockey med en veninde og hendes storebror, sagde broderen for sjov, at hun burde være lærling på hans murerarbejdsplads.

Selvom kommentaren var en joke, kunne hun ikke slippe tanken, og dagen efter tog hun venindens bror på ordet og ringede og spurgte en murermester, om hun kunne komme i lære som murer.

»Jeg er så glad for, at jeg valgte at blive murer. Pludselig var jeg en af de gode i skolen, og jeg fandt ud af, at der var noget, jeg faktisk var god til,« siger Mette Schak Dahlmann.

Hun bestod uddannelsen med en sølvmedalje, som er en sjælden udmærkelse.

Selvom hun følte sig godt tilpas med en murerske i hånden, var det langtfra let at være kvinde i en mandsdomineret verden.

Nogle troede, hun var med som støttepædagog til hendes medstuderende. Andre troede bare, hun var gået forkert, når hun kom gående i sit hvide murertøj.

»Jeg oplevede, at ingen forventede noget af mig fagligt, og jeg skulle konstant bevise, at jeg var dygtig, selvom jeg er kvinde,« siger hun.

De samme barrierer mødte hun også senere på arbejdspladsen. Kollegerne væddede om, hvor mange dage og uger hun kunne klare mosten.

»På et tidspunkt var der også en mand, der sagde, kom lige og giv os fem blowjobs. Det var åbenbart sjovt, fordi jeg er kvinde og lesbisk, syntes de. Men jeg følte mig ydmyget og mindre værd,« siger hun.

Når hun havde menstruation, og der ikke var toiletter på byggepladsen, måtte hun ty til toiletter i nærliggende kirker. Og når hun skulle i bad og klæde om, foregik det i den fælles skurvogn bag et forhæng.

Hun efterlyste flere gange at kunne tage bad bag en låst dør, men fik gang på gang at vide, at det ikke kunne lade sig gøre. Derfor tog hun sagen i egen hånd, ringede til en række skurvognsproducenter og fik designet sin egen skurvogn med et lille aflukket forrum og bruser.

»Det er så nederen at stå bag et bruseforhæng og klæde om og bade. Det føles bare utrygt og akavet, og jeg ville ikke acceptere, at det ikke kunne være anderledes,« siger hun.

Hun fik transporteret skurvognen til Christiansborg Slotsplads og inviterede daværende beskæftigelsesminister og ligestillingsminister på kaffe i skurvognen. Noget, der førte til en ændring af skurvognsregulativet, så der fra sommeren 2021 skal være en dør foran badet i alle nybyggede skurvogne.

I dag er der ingen, der kalder hende dum. De kalder hende murer, ‘Mette murer’.