Massage er ikke bare luksus, det kan også gøre underværker for både fysikken og dit mentale overskud.

»En god massage skaber først og fremmest velvære. Dernæst kan den løse nogle fysiske problemer, du har,« fortæller Remi Wei, som er massør i sin egen forretning Watermargin med speciale i kinesisk massage.

Opret abonnement på BT PLUS og læs om, hvorfor massage er sundt og hvilken slags massage, der er bedst for dig. Du får desuden adgang til reportager, store interviews, guider om økonomi, sundhed, træning og meget andet. 1. månd er gratis.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


»Massage er godt for musklerne, men derudover påvirkes nervesystemet og hormonbalancen også, når du får massage, så du bliver afslappet. Når nerver og hormoner påvirkes, påvirkes din psyke også. I næsten alle tilfælde bliver man gladere af at få massage, men i enkelte tilfælde kan massagen faktisk også fremkalde traumer.«

Ifølge specielt kinesisk massagetradition påvirkes medianerne i kroppen under massage, hvilket betyder, at de indre organers indbyrdes koordination påvirkes. Dermed har massage faktisk indvirkning på hele kroppen.

Remi Wei anbefaler, at man booker sin massage nogle dage i forvejen for at få den fulde glæde af den.

»På den måde får du også forventningens glæde med, og den er vigtig, for når du glæder dig, vil endorfinerne gå i gang allerede inden behandlingen,« siger han.

Frikvarter efter massage

Ligeledes skal du huske at give dig selv et lille frikvarter efter massagen.

»Det er ligesom, når du lige har spist et godt måltid mad. Du skal lige sidde og nyde det bagefter. Efter en massage skal du lige mærke efter, hvordan det føles i kroppen, og hvordan den har reageret. På den måde giver massage dig velvære både før, under og efter selve massagen,« siger han.

Men hvordan ved man så, om man køber katten i sækken, når man går ind i en massageklinik?

»Er du helt ny på området, så prøv dig frem,« anbefaler Remi Wei.

»Kemien mellem dig og massøren er meget vigtig. Derfor skal du bare spørge ind til vedkommende. Køn, massagestil og uddannelse. Så kan du mærke, om alt er i orden, og hvis du føler dig utryg ved din massør, skal du bare sige det, men det sker meget sjældent, for de fleste massører er professionelle og gode til at skabe tillid,« siger han.

Han understreger, at selv om man godt kan få en god massage et billigt sted og omvendt, så er der næsten altid en klar sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Der er dog god grund til at betale for en massør med en solid uddannelse i ryggen. Især hvis man har fysiske problemer i eksempelvis ryggen.

Gå efter erfaring

»Hvis du har dårlig ryg, skal du altid vælge en erfaren massør. Men husk, at massage ikke er behandling. Du må ikke tro, at du bare kan gå ind fra gaden og få massage, og så er alt i orden. En dygtig massør kan måske påpege nogle problemer, men han må ikke stille diagnoser. Hvis en massør gør det, bør du vende dig om og gå. En massør er ikke læge, og derfor er det heller ikke hans eller hendes job at stille diagnoser,« siger Remi Wei.

Ligeledes kan en dårlig massør være decideret farlig og gøre mere skade, end der er i forvejen, hvis du har problemer med ryggen. Derfor skal du altid have mod på at spørge om massørens uddannelse og teknikker. Og endelig er det sidste råd:

»Spørg din massør, hvorfor du skal vælge netop ham. Hvis han ikke kan svare, så skal du finde en anden,« slutter Remi Wei.

Guide: 8 massager, der giver luksus til kroppen

1. Fodmassage: Mest af alt forkælelse til dig, der elsker at få rørt ved dine fødder. Derudover kan det hjælpe på ømme fødder, som har gået i de forkerte sko, eller led, som ikke er blevet strakt og vredet længe. Hvis fodmassagen kombineres med zoneterapiens elementer, kan den endda have terapeutisk effekt på resten af kroppen. Godt for dit generelle velvære, blodomløbet og mod ledsmerter i fødderne. Nogle mener også, fodmassage kan hjælpe dog med at udskille affaldsstoffer fra blodbanerne.

2. Shiatsumassage: En gammel japansk tradition, hvor man får massage med et tyndt lag tøj på kroppen. Massøren vil bruge sine fingre, hænder og arme til at lægge pres forskellige steder på kroppen. Godt mod smerter, angst, depression og søvnløshed.

3. Ansigtsmassage: Kan hjælpe dig, der spænder i ansigtets muskler, eksempelvis kæberne. Derudover kan ansigtsmassage øge blodgennemstrømningen i ansigtet og give dig en bedre kulør og en smukkere hud, så det er bare med at komme i gang. Godt for ansigtets kulør og mod spændinger i ansigtet, som kan føre til hovedpine.

Massage er bedst, hvis du finder en god massør. Gå efter erfaring, lyder et godt råd fra Remi Wei, der ejer en massageforretning.
Massage er bedst, hvis du finder en god massør. Gå efter erfaring, lyder et godt råd fra Remi Wei, der ejer en massageforretning.
Vis mere

4. Body SDS: En massageform, der får kroppen til at hele sig selv – deraf navnet: Self development system. Det er en massage, som også tager højde for det psykiske aspekt af velvære, idet Body SDS-tager udgangspunkt i, at der er en meget nøje sammenhæng mellem kropslig og psykisk balance. Godt mod en lang række fysiske skavanker og ditto mentale samt forbindelsen mellem de to.

5. Hotstone-massage: En kinesisk massageform, hvor man ligger med et håndklæde over sig og stryges af massøren med varme sten fra fødder til isse. Hotstonemassage virker både afstressende, men kan også hjælpe, hvis du har spændinger eller myoser. Godt mod spændinger og stive muskler og for afslapning, blodcirkulation og fordøjelse.

6. Oliemassage: Sørger både for at musklerne arbejdes igennem og afspændes. Derudover sørger olien for, at huden revitaliseres, ligesom blodcirkulationen mellem hud og muskler øges. Man kan få oliemassage de fleste steder i verden, og en stor del af oplevelsen ligger i den rigtige form for velduftende olie, som kan dufte af alle mulige forskellige ting. Godt mod for blodcirkulation og velvære.

7. Kranio-sakralmassage: Kom til Danmark i 1980’erne og er en terapiform, som tager udgangspunkt i, at der er bevægelighed mellem kranieknoglerne. Terapeuten kan ved at lytte til kroppens rytme identificere sygdomme og skader og hjælpe kroppen til at restituere sig selv. Godt mod: rygsmerter, hovedpine, stress og søvnløshed.8. Traditionel thaimassage: Udføres af en certificeret massør uden olie. Massøren bruger sin egen krop aktivt i massagen ved for eksempel at stå eller gå på den, der skal masseres. Tryk på musklerne følges op af strækøvelser og de markante – og for nogle vidunderlige – knæk i leddene. Godt for udskillelse af affaldsstoffer fra kroppen samt generelt velvære og afspænding af musklerne.

 

SPONSERET INDHOLD: Find din massagepistol blandt de 5 bedste massagepistoler her