Spørgsmålene om, hvornår og hvordan Danmark igen skal åbne op efter nedlukningen grundet coronakrisen, bliver ifølge Berlingske besvaret mandag.

Ifølge avisen vil statsminister Mette Frederiksen mandag på et pressemøde fortælle om planen for den første forsigtige genåbning af landet.

Avisen har erfaret, at første etape af genåbningen vil blive mindre omfattende, end de fleste danskere antagelig går og håber på.

Det er nemlig forbundet med store udfordringer og usikkerhed at åbne samfundet op igen, lyder det.

Mandag er det en uge siden, at Mette Frederiksen på et pressemøde fortalte, at regeringen begyndte at se frem mod en genåbning.

Det ville kræve, at befolkningen fortsatte med at udvise en fornuftig adfærd i de kommende uger, således at smittespredning med coronavirus kunne blive holdt nede i så stort et omfang som muligt, lød det.

»Hvis danskere mødes og forsamles, så kan vi ikke åbne Danmark op efter påske. Så kan vi komme i den modsatte situation, hvor vi må stramme endnu mere,« sagde hun.

Videre lød det:

»Vi kigger ind i en meget mærkelig tid. Vi vil opleve, at flere bliver syge, men hvis vi står sammen, så kan vi se en gradvis åbning af samfundet.«

Det var 11. marts, statsministeren offentliggjorde beslutningen om at lukke Danmark ned. I første omgang i to uger.

Blandt andet skoler, arbejdspladser, restauranter og barer blev lukket.

Nedlukningen blev begrundet med, at det var for at undgå, at sundhedsvæsenet ville blive overbebyrdet. For mange indlagte på samme tid kunne presse kapaciteten på sygehusene.

23. marts forlængende regeringen nedlukningen frem til 13. april.

Siden virussen for alvor tog fat, har Folketinget indført en stor mængde hastelovgivning.

Den har blandt andet omfattet store hjælpepakker til erhvervslivet, men også markante stramninger af epidemiloven og straffeloven.

Blandt andet er der indført forbud mod forsamlinger over 10 personer, dobbeltstraf for flere typer af kriminalitet, hvis det kan forbindes til coronakrisen, og grænserne er lukket.