Hun er i gang med at uddanne sig til jurist og han til maskiningeniør. Men de drømmer ikke om en stor karriere, så snart eksamensbeviset er i hus.

Tværtimod – de vil bare gerne væk fra det hele. Derfor står der en sejlbåd på et værksted på Djursland.

Den er gammel og slidt. Det ligner helt sikkert ikke en båd, der kan sejle over Atlanten. Men det skal den.

I 2023 vil det 24-årige aarhusianske par Ellen Nørgaard Dam og Nikolaj Hougaard trække stikket og sætte sejl på 'Patina' med kurs mod Caribien.

Vel at mærke i en sejlbåd, der ikke har været i vandet i otte år, og som de to studerende fik i bytte for 20.000 kroner af en ældre mand på Djursland.

Det er en drøm, som mange måske har – at vende op og ned på det hele og stemple ud af hamsterhjulet – men som de færreste gør til virkelighed. Men det gør de.

»Det handler om friheden og tempoet i en sejlbåd. Det går meget langsomt, så det er ikke destinationen, der er målet, det er rejsen derhen,« siger Nikolaj Hougaard til B.T.

Det unge par mødte hinanden første gang i 2019, da de begge to var gaster på en båd, der sejlede rundt i Stillehavet.

Her står hun i al sin pragt – sejlbåden 'Patina'.
Her står hun i al sin pragt – sejlbåden 'Patina'. Foto: Privatfoto
Vis mere

Nikolaj var om bord i syv måneder, mens Ellen i alt var der i fire. Tre måneder var de sammen på båden, hvor de to blev forelskede i hinanden.

»Der gik nogle måneder, før jeg opfangede noget,« siger Ellen Nørgaard Dam om mødet med Nikolaj Hougaard.

Men det var ikke kun Nikolaj, hun blev forelsket i på den tur. Livet til søs fangede også hendes interesse, så da hun efter tre måneder tog hjem for at starte på studie i København, gik der ikke længe, før hun ombestemte sig.

»Jeg syntes, sejlads og Nikolaj var federe end studiet. Så jeg tog tilbage.«

Der skete noget med Ellen Nørgaard Dam og Nikolaj Hougaard, da de var om bord på det skib i 2019. Noget, der måske ville ske med os alle sammen, hvis vi var afskåret fra verden i flere måneder ad gangen uden adgang til internettet og med begrænsede ressourcer.

»I 32 dage, da vi krydsede Stillehavet, kunne vi kun forholde os til vinden. I al den tid så vi kun havet, og jeg kiggede ikke på min telefon i flere uger ad gangen. Det var lige så meget en rejse ind i sig selv,« forklarer Ellen.

Da de dengang havde kurs mod fjerne kyster, gik det op for dem, at al den materialisme, der fylder meget derhjemme, var fuldstændig ligegyldig.

»Det er ting, man ville gå op i derhjemme. Men ude på havet ved man ikke engang, hvilken dag det er, eller hvad klokken er. Og det er fuldstændig lige meget, hvad du har på.«

På Instagram-profilen sy_patina deler Ellen og Nikolaj ud af renoveringsprojektet.
På Instagram-profilen sy_patina deler Ellen og Nikolaj ud af renoveringsprojektet. Foto: Privatfoto
Vis mere

Da kæresteparret kom tilbage til Danmark, flyttede de sammen i Aarhus i maj 2020. Nikolaj havde sammen med en ven købt en båd, som de satte i stand og begyndte at sejle rundt i.

Og så var det, parret faldt over 'Patina', som de har døbt båden, der stod på land. 'Hvorfor stod den bare der?' tænkte de. Efter de var kørt forbi den adskillige gange, holdt de en dag ind til siden og snakkede med manden, der havde båden stående i forhaven.

Så købte de den. Et ægte håndværkertilbud, som de begyndte at sætte i stand for over et år siden.

»Folk siger tit: 'Hold da op, det er godt nok vildt,' når vi fortæller dem om vores projekt. Vi bruger jo enormt meget tid på det og laver ikke andet en hel efterårsferie. Så der er mange sociale ting, vi siger nej til, fordi vi skal sætte den i stand,« siger Ellen.

De to har ingen håndværksmæssig baggrund overhovedet, alligevel har de kastet sig ud på dybt vand for at skrælle båden ned i små dele og bygge den op igen.

»Man kommer langt med internettet og gåpåmod,« siger Nikolaj om deres renoveringsprojekt.

Er det slet ikke skræmmende, at I selv er ved at bygge den båd, som I skal krydse Atlanterhavet i helt alene?

»Jo. Jo mere jeg har sat mig ind i alt det, der kan gå galt, jo mere bange bliver jeg. Hvis det bare er os to, der sejler om natten, og den ene falder over bord, hvad gør vi så,« siger Ellen.

»Vi må bare tænke over de værste scenarier og forberede os på det. Og kende vores egne og bådens begrænsninger.«

Når tiden er til at sejle jorden rundt, vil de undervejs have familie og venner med.
Når tiden er til at sejle jorden rundt, vil de undervejs have familie og venner med. Foto: Privatfoto
Vis mere

Bekymringerne holder dem i hvert fald ikke tilbage.

Efter planen sejler de med 'Patina' fra Aarhus i sensommeren 2023. Ned langs Europas vestkyst, så de omkring november og december, hvis vejret tillader det, kan krydse over Atlanterhavet mod De Kanariske Øer og slutte i Caribien, inden kalenderen rammer 2024.

Når vindene skifter igen fire-fem måneder senere, vil de igen sejle tilbage over Atlanten.

»Hvis altså ikke båden synker, når vi sætter den i vandet første gang,« siger Nikolaj afslutningsvis og griner.