Der er ingen tvivl om, hvor årsagen skal findes.

»Det er de stigende fødevarepriser og flygtninge fra Ukraine,« siger Bente Schjødt, der er daglig rådgiver og initiativtager til Nordjysk Fødevareoverskud.

Organisationen samler overskudsmad ind hos blandt andet cateringfirmaer og supermarkeder for så at dele det ud til økonomisk trængte familier og forskellige sociale væresteder.

Men det seneste stykke tid har efterspørgslen på overskudsmaden været så stor, at Nordjysk Fødevareoverskud ikke har kunnet følge med.

Det er kasser som disse med overskudsvarer, Nordjysk Fødevareoverskud uddeler.
Det er kasser som disse med overskudsvarer, Nordjysk Fødevareoverskud uddeler. Foto: Nordjysk Fødevareoverskud
Vis mere

»Vi har simpelthen måttet afvise folk, da vi har en makskapacitet på 25 kasser om dagen,« siger Bente Schjødt, der samtidig påpeger, at de ikke har afvist ukrainske flygtninge på lageret i Aalborg Øst.

Det er dog ikke usædvanligt, at efterspørgslen stiger, som måneden skrider frem. Men det har nu nået hidtil usete højder.

»Der er altid mere tryk på sidst på måneden, men nu er det ekstremt.«

Derfor har hun følt sig nødsaget til at komme med et opråb på Facebook, hvor hun efterlyser mere mad, så de kan imødekomme den stigende efterspørgsel fra.

'Vi vil derfor gerne i kontakt med ALLE fødevarevirksomheder i Nordjylland, som kunne have noget overskudsmad', står der i opslaget.

Organisationen har også overvejet at stramme reglerne for, hvor ofte man kan afhente en kasse med overskudsmad. I øjeblikket kan man gøre det en gang om ugen.

»Vi har overvejet at sige, at folk kun kan komme hver anden uge. Men det, synes vi ikke, er helt fair, så det har vi ikke gjort endnu,« siger hun.

Derfor sætter hun nu sin lid til, at fødevarevirksomheder i Nordjylland hører hendes opråb og kan byde til med lidt ekstra mad, som ellers ville ryge i skraldespanden.

Og det er sådan set også det, der er det primære formål med organisationen, som Bente Schjødt startede op i 2014.

»Vi er et miljøprojekt. Så det handler primært om at bekæmpe madspild og vi ved, det er derude,« slutter hun.