En gruppe lokale fra området omkring Danmarks kommende flygtninge-ø, Lindholm, vil gøre alt, hvad de kan for at spænde ben for regeringens planer.

Står det til de lokale, kommer en bus dagligt til at køre 'de udviste' til København, så politikerne på Christiansborg hver dag må se problemet i øjnene.

»Det er først og fremmest for at vise, at det ikke er et lokalt, men et nationalt problem. Vi mener, det er en sag for hele Danmark og ikke kun Kalvehaves 600 indbyggere,« siger Dorte Gro til B.T.

Hun er en af de fire i den lokale arbejdsgruppe 'Hjælp Kalvehave', som har startet indsamlingen til 'Lindholmbussen'. Den skal gøre det lettest muligt for beboerne på Lindholm at forlade øen, så politikerne indser, at situationen ikke er holdbar.

DTU Veterinærinstituttet har en afdeling for virusforskning på på Lindholm, da øen ligger så isoleret.
DTU Veterinærinstituttet har en afdeling for virusforskning på på Lindholm, da øen ligger så isoleret. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Vis mere

»Vi håber jo, at det har den effekt, at politikerne indser, at de ikke kan gemme de her mennesker væk på Lindholm, og at det faktisk er et kæmpe problem for lokalsamfundet,« siger 33-årige Dorte Gro.

Hun understreger, at Kalvehave ikke vil kunne klare, at så mange mennesker kommer til at være afhængige af den lille by, som er knudepunktet mellem øen og fastlandet.

»Det er ret massivt, at der hver dag skal 100 mennesker ind og ud af Kalvehave, hvor der kun bor 600 mennesker. Det ville svare til, at der hver dag skulle 180.000 mennesker ind og ud af København,« siger hun.

Gruppen planlægger, at bussen skal køre forbi S-togs- og metrostationer og ende på Christiansborg.

Udviste kriminelle udlændinge skal ud på øen Lindholm.
Udviste kriminelle udlændinge skal ud på øen Lindholm. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Så er politikerne hver dag bevidste om, at beboerne er i København, og at øen er tom,« siger hun.

'Det er ikke for at flytte problemet, men for at gøre politikerne opmærksom på, at Lindholm på alle måder er en dårlig løsning,' skriver Morten Rikard, som også er med i gruppen, i et opslag på Facebook, der starter med sætningen 'HJÆLP os med at stoppe Lindholm-planer og hjælp Kalvehave'.

Arbejdsgruppen mener, at et udrejsecenter på Lindholm vil blive definerende for hele området, at det er spild af penge, og at en ø-løsning generelt er en dårlig idé.

Ifølge gruppen 'Hjælp Kalvehave' vil det koste cirka 60.000 kroner om måneden at have bussen kørende frem og tilbage mellem Kalvehave og København mandag til fredag.

Det tager lidt over en time fra Kalvehale til Købenahavn.
Det tager lidt over en time fra Kalvehale til Købenahavn. Foto: Screenshot // Googlemaps
Vis mere

'Lindholmbussen' har allerede 83 tilmeldte donorer og har samlet 16.600 kroner ind. Gruppen har god tid til at samle flere penge ind, da beboerne først ventes at kunne flytte til øen i 2021. Busturen vil være gratis for alle beboerne på Lindholm, og de vil blive kørt fra København til Kalvehave om eftermiddagen, så de kan nå den sidste færge tilbage til øen.

Arbejdsgruppen mener, at udrejsecenteret kunne ligge et andet sted i deres område, og at det samtidig ville være meget mere økonomisk forsvarligt.

»Borgmesteren mener, at det godt kan være i vores område, men eksempelvis ude på landet ligesom Kærshovedgård, og vi så kan spare pengene og bruge dem på ældre, børn og sygehuse i stedet,« siger Dorte Gro.

Centeret på Lindholm vil være for udlændinge på tålt ophold og afviste asylansøgere, som har begået særlige former for kriminalitet.