Sundhedsmyndigheder vil mandag tage stilling til, om der er behov for lokale nedlukninger i smitteramte byer.

De seneste dage er antallet af smittede med coronavirus steget. Det gælder særligt i Odense og København.

Myndighederne har mulighed for at lave lokale nedlukninger.

Og det kan komme på tale om kort tid, hvis smitten fortsat stiger, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde:

- Lokale nedlukninger er en af de muligheder, der ligger allerøverst i vores værktøjsskuffe. Vi kigger på tallene igen i weekenden. Og hvis det er relevant, så er det noget af det, vi vil gribe til, siger Magnus Heunicke.

Sundhedsmyndighederne vil efter weekenden tage stilling til, om smittetallet bliver ved med at stige, og om lokale nedlukninger vil blive nødvendigt.

Det fortæller konstitueret direktør Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed på pressemødet.

- Det er ikke urealistisk, at vi vil tage andre redskaber i brug allerede på mandag. Vi følger situationen nøje, siger hun.

I Odense viser mange af de nye smittetilfælde tilbage til uddannelsessteder, introture og fester.

Anette Lykke Petri fortæller, at smitten i København derimod er mere spredt.

Den daglige opdatering fra Statens Serum Institut viser fredag, at der det seneste døgn er registreret 173 nye smittetilfælde med corona. Antallet af indlagte med Covid-19 er steget med en person til 18.

88 ud af 98 kommuner har haft smittede de seneste uger. 14 kommuner har mere end 20 smittede per 100.000 borgere.

I øjeblikket er det særligt unge og yngre voksne, som bliver smittet med coronavirus.

- Værktøjerne vil være helt afhængige af, hvor der er stigninger. Lige nu kan vi se en stigning i den unge generation. Vi kan se, at de bliver smittet i deres fritid. Vi kan se, at der bliver holdt flere ungdomsfester end tidligere, siger Magnus Heunicke.

- Men de konkrete værktøjer vil myndighederne tage stilling til ud fra situationen.

I august var særligt Aarhus ramt af et lokal smitteudbrud, som fik myndighederne til at indføre restriktioner i kommunen.

Blandt andet blev der - før det blev til det påbud, der i dag gælder hele landet - indført krav om mundbind i den kollektive trafik.

Samtidig kunne barer og restauranter kun holde åbent til midnat, og gymnasieelever måtte vente med at komme tilbage i skole, da sommerferien sluttede.

De restriktioner er blevet ophævet, efter at Aarhus lykkedes med at få brudt den stigende smittekurve.

/ritzau/