Alene i Region Sjælland har lokale livreddere den seneste tid ydet førstehjælp til 37 badegæster.

Det får nu livredderne til at advare badegæster og andre, der bruger vandet.

»Vinden giver hvert år anledning til farlige situationer, hvor livredderne henter folk ind fra vandet, og jeg forudser, at vi kommer til at se flere redningsaktioner på grund af vinden,« siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, i en pressemeddelelse.

Blæsten kan give revlehuller med kraftig understrøm ved vestvendte kyster, mens kraftig fralandsvind ved de østvendte kyster, kan gøre det vanskeligt at komme tilbage til land.

Opråbet henvender sig særligt til strandgæster, der medbringer oppustelige flydemidler. TrygFonden Kystlivredning opfordrer ligefrem folk til at lade gummibåde, luftmadrasser og andet oppusteligt udstyr blive på land.

Hvis man bader ved vestvendte kyster, skal man ifølge TrygFonden Kystlivredning passe på revlehullerne.

»Der er store bølger, som kan være sjove at kaste sig ud i, men de er også meget kraftfulde og kan vælte dig omkuld, og strømmen kan trække dig med ud fra kysten. Hvis det sker, skal du ikke kæmpe imod, men forsøge at bevare roen. Søg derefter hurtigst muligt til siden, og svøm derefter ind mod land,« siger Anders Myrhøj.

Fra Søsportens Sikkerhedsråd lyder der også en opfordring til sejlerne og andre, som bruger vandet, til at tage deres forholdsregler.

»Sejlads i hårdt vejr er ikke i sig selv farligt, men det kræver ekstra planlægning, ressourcer og udstyr – og naturligvis, at alle om bord bærer redningsvest,« siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

Du kan tjekke vindretningen og få seneste vejrmeldinger på appen SejlSikkert.

Via appen Livredder kan du måle, hvor vinden kommer fra, og få nyttig viden om at redde sig ud af revlehuller og andre forhold, man skal være opmærksom på ved stranden.