Lise Toftild skænker en kop kaffe og sætter sig til rette i parykbutikkens hvidmalede mødelokale på Budolfi Plads.

Hendes mand, Claus, kommer ind, aer hende på ryggen og sætter sig ved siden af.

»Jeg skulle lige sy en paryk færdig,« siger han.

Hans forældre åbnede butikken Toftild Alternativt Hår i Aalborg Centrum i 1979, og i 2000 overtog Claus familieforetagendet, hvor Lise også valgte at komme med.

Og her, efter flere årtiers forhold, to børn og over 20 års samarbejde i butikken kører ægteparrets hverdag på skinner.

Men det var måske aldrig blevet til noget, hvis det ikke var for en fuld nordmand.

»En aften under studietiden var jeg i Jomfru Ane Gade. Der stod en fuld nordmand, jeg faldt i snak med. Han var lige flyttet ind på et kollegie i byen og kendte ingen. Så begyndte jeg at besøge ham der,« fortæller Claus.

En dag fortæller vennen, at han er forelsket i en pige længere nede ad kollegiegangen, og at Claus skal være hans wingman. De banker på, og bag døren sidder pigen, der har en veninde på besøg. Nemlig Lise.

»Hun var så sød. Jeg blev helt forelsket i hendes stemme,« erindrer han.

»Og den er der meget af,« tilføjer Lise grinende.

Lise og Claus mødte allerede hinanden, da de var helt unge. Foto: Privat
Lise og Claus mødte allerede hinanden, da de var helt unge. Foto: Privat
Vis mere

Man skal ikke være længe i selskab med parret for at lære, at for hvert ord, Claus siger, siger Lise ti. Men ifølge dem selv er det lige det, der gør, at de stadig efter 24 år kan finde ud af at arbejde sammen.

Toftild designer og sætter parykker på folk, der af forskellige årsager har brug for en.

Lise sørger for marketing, salg og kommunikation. Claus er håndværkeren. Frisøren. 'Håringeniøren', som Lise kalder ham.

»Ubevidst er der kommet meget klare rollefordelinger, fordi vi er så forskellige. Jeg kan fylde flere A4-sider ud med ting, Lise er bedre til end mig, og de ting går jeg slet ikke ind i en diskussion omkring. Hvis der er noget, man er direkte uenige om, tager vi den, men ellers ikke,« siger Claus.

Deres forskelle ses da også tydeligt.

Med sine rare, rolige øjne tager Claus sig god tid til alt og tygger på hvert ord, inden han siger dem højt.

Lises sind er så sprængfyldt med energi, at hver sætning er spækket med handlekraft. Og det var da også denne handlekraft, der gjorde, at de endte sammen i sin tid.

Der gik knap et år efter deres første møde på venindens værelse, hvor de blot snakkede sammen, når deres veje krydsede hinanden til fester ved fælles bekendte.

»Jeg var jo lidt introvert og genert,« griner Claus.

»Og så tænkte jeg, at nu måtte jeg vist hellere gøre noget ved det her og tage initiativ, ellers ville det jo aldrig blive til noget,« svarer Lise og slår en stor latter op, der breder sig til hendes mand, inden hun kigger kærligt på ham og tilføjer:

Lise og Claus mødte hinanden første gang på et kollegie, hvor to af deres venner boede. Foto: Privat
Lise og Claus mødte hinanden første gang på et kollegie, hvor to af deres venner boede. Foto: Privat
Vis mere

»Og så har vi været sammen lige siden. Jeg følte mig bare tryg i hans selskab med det samme. Jeg tænkte, at jeg var kommet hjem. Han var alt det, jeg havde brug for, uden at vide det.«

Til spørgsmålet om, hvorfor parret har kastet sin kærlighed på lige netop denne branche, er svaret simpelt. Det er den gode stemning, hjælp og oplevelse, de kan give kunder, der ikke står i en ønskværdig situation.

Toftild får besøg af alt fra mænd og kvinder, der ønsker at tilføje et lag til deres naturligt tynde hår, til kemopatienter og folk med alopecia. Sidstnævnte vurderer Lise fylder hele 65 procent af deres kundegrundlag.

Og en helt særlig verdensomspændende begivenhed har for nylig sat et kæmpe skub i oplysningen om lidelsen.

Nemlig dette års Oscar-uddeling, hvor skuespiller Will Smith slog aftenens vært, Chris Rock, for at joke med hustruens alopeciasygdom.

»Det er godt, at det bliver italesat. Vi har jo prøvet at køre kampagne med det i ti år,« siger Lise og fortsætter:

»Og så er det lige pludselig på alles læber, når det kommer på den røde løber, og der bliver tilsat drama og berømtheder.«

Fra parrets to børn var helt små, kom de med på rejser og ture, der havde med arbejdet at gøre. Nu er deres søn også gået ind i branchen. Foto: Privat
Fra parrets to børn var helt små, kom de med på rejser og ture, der havde med arbejdet at gøre. Nu er deres søn også gået ind i branchen. Foto: Privat
Vis mere

For hændelsen har sat sig i alopeciakunderne. Nogle kunder siger for første gang ja til at fortælle deres historie på Toftilds forskellige onlineplatforme. Nogle smider parykken, fordi de føler sig bedre rustet til det nu. Og så er der helt nye kunder, der kommer til Toftild, fordi de nu tør se lidelsen i øjnene.

Og det ser ud til, at næste generation af familien Toftild også kan se mening i arbejdet.

»Noget tyder på, at vores søn, Christian, og vores svigerdatter gerne vil overtage. Så det skal de bare have lov til at prøve af,« siger Claus.

»Ja. Han sagde: 'Jamen, jeg elsker jo den her virksomhed. Den har været der hele mit liv, og jeg er stolt af den',« afslutter Lise.