Næste genåbningsfase træder i kraft torsdag, hvor blandt andet fitnesscentre får lov til at åbne igen.

Politikerne blev natten til tirsdag enige om næste fase af genåbningen, der finder sted torsdag. Det er dog endnu for tidligt at vurdere effekten af den seneste genåbning, der ligger cirka to uger tilbage.

Det vurderer Troels Petersen, der er lektor i eksperimentel partikelfysik på Niels Bohr Instituttet. Han er også medlem af Statens Serum Instituts ekspertudvalg for modellering af covid-19.

- Der skal gå yderligere 1-2 uger, inden vi for alvor kan se den fulde effekt, mener Troels Petersen.

Næste genåbningsfase træder i kraft torsdag 6. maj, mens sidste store genåbning var 21. april.

1. maj kom Statens Serum Institut (SSI) også med en vurdering af udfasningen af restriktionerne i forbindelse med den forestående genåbning.

I dagene op til vurderingen var der set en stigning i antal påviste tilfælde og en stigning i kontakttallet. På den baggrund vurderede SSI, at det var for tidligt at sige, hvorvidt det var et resultat af den seneste genåbning.

Troels Petersen forholder sig ikke til vurderingen fra SSI.

Han mener også, at det er for tidligt at vurdere smitteeffekten fra den forrige fase. Alligevel mener han dog, at det er forsvarligt med den kommende genåbningsfase blot 15 dage senere.

- Vi er ved at have vaccineret alle dem, der er i størst risiko. Det er jo noget, som indgår i regeringens overvejelser, når de udlægger de forskellige genåbningsfaser, siger han.

Han understreger desuden, at antallet af døde set i forhold til antallet af smittede er faldet markant over de seneste måneder. Det tillader altså at åbne for mere over en kortere tidsperiode, mener han.

I den kommende fase er det folkeskoleeleverne, fitnesscentrene og i det hele taget den indendørs idræt, der atter kan genoptage deres normale fysiske aktiviteter.

21. maj er det alle elever på ungdoms- og voksenuddannelser, som får muligheden for at møde op med 100 procent fuldt fremmøde, mens eleverne på videregående uddannelser kan komme tilbage på halvt tid.

/ritzau/